136 milliós uniós forrásból rukkolt elő egy „közösségi edénymegosztó rendszer” kifejlesztésével egy kanizsai mérnöki cég

Ételkiszállításhoz használható, visszaváltható, „közösségi edénymegosztó rendszer” kifejlesztéséhez nyert 136,06 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a nagykanizsai Pannon Mechanika Kft. – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A cég közleménye szerint a projekttel az egyszer használatos műanyag ételtároló és szállító edények visszaszorítását, kiváltását célozzák meg, összhangban a körforgásos gazdasági modell követelményeivel. A kísérleti fejlesztéssel elkészülő prototípusok, rendszertervek, valamint műszaki, informatikai és logisztikai működési-modellezési specifikációk megalkotása mellett ezzel a cég új szemléletet vezetne be az ételszállításban.

(A fotó forrása: Pannon Mechanika Kft. – Facebook)

A 15 éves Pannon Mechanika Kft. mérnöki szolgáltató társaság, amely egyedi fejlesztésű gépek, gépsorok, automaták tervezésével és gyártásával foglalkozik. A tulajdonos, Kápolnás Szabolcs és üzleti partnere, Jánosi István 2020 novemberben találta ki a „közösségi edénymegosztó koncepciót”, amely a már évtizedek óta használt betétdíjas üvegvisszaváltási rendszerből kiindulva az edény többszöri, körforgásos, megosztott használatát helyezi előtérbe, hasonlatosan más közösségi megosztó szolgáltatásokhoz – mondta az MTI megkeresésére Jánosi István projektvezető.

A visszaváltható edény különlegessége, hogy egyedi azonosítóval látják el (chip, vonalkód, QR-kód), így a felhasználás útját nyomon lehet követni egy központi és egy fizetésre is alkalmas applikáción keresztül.

Az ételtárolókat a tervek szerint speciális visszaváltó automatákban gyűjtik vissza, majd okos mosodákban ellenőrzik, mossák és később újból felhasználják, a termékek kivonásakor pedig az anyagot újrahasznosítják a hulladékképződés megelőzése érdekében. Fém és műanyag edényekekel kísérleteznek, a sorozatgyártást külső céggel végeztetik majd. Olyan betétdíjas rendszert vezetnének be, amely arra ösztönözné a felhasználókat, hogy a fogyasztás után minél gyorsabban váltsák vissza az edényt – tette hozzá.

Jánosi István kiemelte: keresik azokat az ételkiszállító cégeket, amelyek a tesztelésében partnerként vennének részt, illetve azokat a településeket, ahol a helyi vendéglátóegységek és fogyasztók bevonásával a rendszer működését lehetne kipróbálni. Céljuk, hogy a projekt 2025 márciusi lezárulta előtt sikeresen vezessék be a közösségi edénymegosztó rendszer prototípusát.

Tájékoztatása szerint Magyarországon kívül, az Európai Unió más országaiban is tesztelni szeretnék a koncepciót.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Pannon Mechanika Kft. árbevétele 2021-ben 368,3 millió forintra emelkedett az előző évi 207,4 millió forintról, az adózott eredmény 5,3 millió forintról 47,5 millió forintra nőtt ugyanebben az időszakban – közölte hétfőn az állami hírügynökség.