Minden, amit a probiotikumokról tudni szerettél volna

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben a tápcsatornába jutva kedvező hatásúak a szervezetünkre (probiotikus szó görög eredetű, jelentése: életért). A probiotikumok csoportjába olyan a szervezet számára hasznos baktériumok tartoznak, melyek képesek helyreállítani a bélflóra megfelelő egyensúlyát. Egy kicsit bővebb inforációkkal, Dr. Novák Attila, a BENU gyógyszerésze látott el bennünket.

Milyen hatással rendelkeznek a probiotikus készítmények, mikor és milyen betegségben javasolt szedésük a mára már nagy sikernek örvendő és nagy piaci részesedést birtokló termékeknek?

A probiotikumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, melynek egyensúlya a káros hatások (stressz, helytelen táplálkozás, gyógyszerek, fertőzések) következtében felborul. A bélflóra rehabilitációja különösen fontos az immunrendszerünk megfelelő működése miatt, így a védekező rendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak (immunstimulánsok). Továbbá részt vesznek az emésztésben, vitaminok szintetizálásban, kalcium felszívódásában és a vér koleszterinjének csökkentésében.

A probiotikumok élettani hatása rendkívül széleskörű:

·        immunrendszer erősítése
·        fertőzések megelőzése
·        akut hasmenés kezelése (bakteriális, vírusos)
·        antibiotikum okozta hasmenés kezelése
·        bélgyulladást csökkentő hatás
·        ásványi anyagok és nyomelemek felvitelének javítása
·        laktóz-intolerancia kezelése
·        csecsemőkori ekcéma és kólika kezelése
·        allergia és ekcéma kialakulásának csökkentése
·        vérnyomás csökkentése
·        bélgyulladás és irritábilis bél szindróma kezelés
·        végbélrák megelőzése

Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok szedése történhet kezelés illetve megelőzés céljából. Kiemelten említjük az antibiotikumok használata során a probiotikumok jelentőségét, hiszen az antibiotikus kezelés során nem csak a betegséget okozó baktériumokat pusztítja el a gyógyszer, hanem a bélflóra élő alkotóit is. Számos antibiotikum okoz ezáltal hasmenést mellékhatásként, így a gyógyszeres kezelés alatt és még azt követően is probiotikum szedése ajánlott. Amire oda kell figyelni, hogy az antibiotikum és probiotikum szedése között pár óra teljen el, hogy ne akadályozzák egymás hatását, plusz magas rosttartalmú ételek fogyasztása javasolt!

Kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk a probiotikumokat gyulladásos bélbetegségekben, felső és alsó- légúti megbetegedésekben, atópiás dermatitisben, utazások okozta kellemetlen tünetek esetén, de akár a hüvely normál flórájának helyreállítására is (hüvely flórájának fenntartására speciális helyi készítmények vannak forgalomban). Terápiás céllal fertőzéses megbetegedések esetén alkalmazzák a probiotikumokat, mivel megakadályozzák a baktériumok, vírusok, de még a gombák elszaporodását is.

Külön csoportként tárgyalandó a csecsemők esete

Ők leginkább a szoptatással jutnak hozzá a jótékony baktériumokhoz, mivel az anyatejben találhatók meg bőségesen a bifidobaktériumok. Az anyatej teljes hiánya esetén megfelelően ellenőrzött, kipróbált probiotikus baktériumtörzset tartalmazó tápszerrel való táplálás javasolható (császármetszéssel született babáknál is).

A probiotikus készítmények típusai:

1.      vény nélkül kapható (OTC) probiotikus gyógyszerek
2.      probiotikus étrendkiegészítők
3.      probiotikumot tartalmazó ételek (pl.: joghurt, kefir)

Leggyakrabban tejsavbaktériumokat (Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium) tartalmaznak, hazánkban már több mint 60 féle probiotikus gyógyszer és étrend-kiegészítő van forgalomba.

Melyik probiotikumot válasszam?

Annál kedvezőbb egy probiotikum minél több humán eredetű törzset tartalmaz, természetesen megfelelő mennyiségben és lehetőleg élő baktérium formában. Érdekességnek számít, hogy az étrend-kiegészítők zöme liofilizált, azaz fagyasztva szárított, de életképes állapotban tartalmazzák a baktériumtörzseket. Az egyes törzsek között is jelentős különbségek adódnak, így kombinációkat alkalmaznak egy-egy készítményben. Fontos továbbá, hogy ellenálló legyen a gyomorsav és emésztőenzimek hatásának és elérje a megfelelő csíraszám a bél érintett részeit.

Sokan csodaszernek tartják a probiotikumokat, több kutatás is bizonyította jótékony hatásaikat, hiszen gátolják a kórokozók megtelepedését és átjutását a bélfalon, helyi és szisztémás immunológiai folyamatokat befolyásolnak, így általános közérzetünkön is javítanak, Mindemellett csökkentik a daganatok kialakulásának valószínűségét. Több tudományos kutatás bizonyította, hogy a rendszeresen szedett probiotikum segít megelőzni a megfázásos és influenzaszerű megbetegedéseket, hatásukra kevesebb szövődmény alakul ki.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy nincs jellemző mellékhatásuk és ellenjavallat sincs a probiotikumokkal szemben, tehát felnőtt és gyermekkorban egyaránt biztonsággal szedhetők.

Bizonyos helyzetekben, időszakokban akár megelőzés céljából is alkalmazhatók, a korra és betegségekre való tekintettel, DE óvatosság indokolt a készítmények rutinszerű alkalmazásával kapcsolatban, ezért az Ön számára megfelelő probiotikum kiválasztásában bizalommal forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez!

Vélemény, hozzászólás?