Kenyérfesztivál és falumúzeumi nap Zalaegerszegen

Változatos programokkal, gasztronómiai különlegességekkel, kemencében sült kenyérlángossal várják a vendégeket a kenyérfesztiválra és a falumúzeumi napra augusztus 20-án, Zalaegerszegen.

 

A Göcseji Falumúzeum negyvenhat esztendővel ezelőtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A zalai skanzenben (a kenyérfesztivállal összekötve) több mint egy évtizede ünneplik meg az intézmény alapítását – ismertette Kostyál László igazgatóhelyettes szerdán, sajtótájékoztatón.
A művészettörténész emlékeztetett rá; az új kenyér a paraszti világban az új élet kezdetét jelentette. A búza aratása Péter-Pálkor kezdődött el, az új búzából sült (új) kenyeret Szent István napján szentelték meg és szegték fel, és ezen a napon kötötték meg az első aratókoszorút is.
Kostyál László kiemelte; a falumúzeumi programokkal a népi hagyomány folytatása mellett arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy augusztus 20-a egyben az államalapítás ünnepe is. A programok közül kiemelte a Gyimesbükkről érkező Magyar Iskola ének és néptánccsoportjának fellépését.
A magyar államalapító királyról való megemlékezés az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe, ezért a székelyföldi diákok érkezése jelkép értékűnek számít – hangsúlyozta.
A hagyományőrzés kapcsán szólt a Skanzenben (augusztus 20-án) nyíló Pajtakiállításról is. A tárlaton Brassnyó Ágnes mintegy harminc alkotása lesz látható: az amatőr festőművész vásznain a zalai dombság öreg szőlőpincéit örökítette meg.
Molnárné Raposa Irén a múzeum munkatársa kiemelte; a szervezők arra törekednek, hogy a fesztivál hasznos, tartalmas időtöltést jelentsen a családoknak. Kézműves kirakodóvásárral, játszóházakkal, várják a látogatókat, a kovácsműhelyben munkabemutatókat tartanak, bemutatják a régi mesterségek – csipkekeverés, ólomöntés fémfaragás – fortélyait, a kemencében pedig ízletes kenyérlángosok sülnek majd. A tészták formázását egyébként a gyermekek is kipróbálhatják.
A Göcseji Falumúzeumban valamennyi kenyér, péksütemény házi rétes, hagyományos technológiával, kovásszal készül. Az asztalokra garantáltan tartósítószer nélküli (mangalicazsírral ízesített, paprikával díszített) termékek kerülnek – ismertette a zalaegerszegi Korona pékség vezetője.
Buzsáky Ferenc hozzáfűzte; a rendezvény fő célja azonban nem csak a kóstoltatás, hanem segíteni szeretnének a vásárlóknak abban, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a hagyományos, egészséges élelmiszereket.

Vélemény, hozzászólás?