A kutyatartás téli alapszabályai

Beléptünk a téli hónapokba, ez pedig egyet jelent azzal, hogy korán sötétedik, napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, és sokszor meglehetősen barátságtalan, nyirkos, hideg idő van odakinn. Ehhez pedig nemcsak nekünk kell alkalmazkodni, hanem a házi kedvenceinknek is. Nézzük meg, hogyan vigyáz egy felelősségteljes gazdi a kutyájára a téli hónapokban! 

Meleg búvóhely

Bár akadnak olyan fajták (mint például a husky, malamut vagy a bernáthegyi), amelyek alapvetően hideg vidékről származnak, és vastag bundával rendelkeznek, ezáltal nagyszerűen érzik magukat a zimankóban. Azonban még náluk is eljön az a pont, amikor jólesne egy kicsit átmelegedniük. 

Ha a kutyád kinti-benti tartású, akkor engedd be, amilyen gyakran csak bekívánkozik, hadd élvezze ő is az otthon melegét. Ha már megunta, úgyis kikéretőzik majd. A kertben tartott kutyák esetében pedig készíts olyan kutyaólat, ahol még a mínuszokban is komfortosan érzi majd magát. Legyen szigetelt, az ajtó tartsa kinn a hideget, béleld ki vastagon szalmával, esetleg használj fűthető plédet, vagy szereld fel infrapanellel. 

A rövid szőrű, kisebb testű fajtáknak pedig sokszor még ez sem elég, ezért ha a lakásba nem is akarod beengedni, legalább a kazánházban vagy a fűtött garázsban adj neki lehetőséget a melegedésre. 

Tudatos séták

A lakásban tartott ebeknek a legnagyobb hidegben is szükségük van az egészségügyi sétára, azonban cseppet sem mindegy, hogy mindez hogyan zajlik. Mivel a benti kutyák nincsenek hozzászokva a hideghez, ezért könnyen megfázhatnak. Nem, a bunda nem mindig véd kellőképpen a hideg ellen! Ezért legjobb, ha kedvencedre ráadsz egy jó meleg kabátot a séta előtt, de megfontolandó a kutyacsizma használata is. 

Így a kutyus tappancsai nem fognak fázni, és a síkosságmentesítéshez használt anyagok (só, apró kavicsok, homok) sem fogják felsérteni a talpát. Nem mellesleg hazaérve a kutya nem fog majd sáros, nedves lábakkal végigrohanni a lakáson vagy felugrani a kanapéra. Ne vidd az ebet hosszú, több órás sétákra, inkább menj le vele naponta többször, rövid időre. 

Ne próbáld meg felhizlalni!

A vadállatoknál valóban megfigyelhető, hogy a hideg idő beállta előtt többet esznek, hogy zsírréteget növesszenek, ami segít melegen tartani magukat a kemény fagyban. A háziállatoknál azonban már szükségtelen ezt a módszer alkalmazni.

Ne akard tehát felhizlalni a kutyust zsíros házi koszttal, ellenben a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Eminent tápokból megkap minden olyan fontos vitamint és ásványi anyagot, amire szüksége van ahhoz, hogy az immunrendszere megerősödjön.

Ez pedig sokkal célravezetőbb, mint megetetni olyan ételekkel, amitől elhízik, és utána már megmozdulni sem lesz kedve. Inkább biztosíts neki olyan helyet, ahol bármikor meg tud melegedni, egy egészséges kutyus pedig élvezi a friss, hideg levegőn történő sétát és játszadozást a gazdival. Hisz a mozgásra ilyenkor is szükség van!