Véletlenül az egyetemisták között nyert fődíjat a kanizsai gimnazista filmje

Fődíjat nyert vasárnap a 27. Országos Diákfilmszemlén Lendvai Kristóf Félúton című kisjátékfilmje. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészeinek közreműködésével készített alkotás ráadásul nem is a középiskolások, hanem – egy véletlen besorolás miatt – az egyetemisták mezőnyében kapta meg a fődíjat!

A budapesti diákfilmszemlén általános iskolás, középiskolás és az egyetemistáknak meghirdetett fiatal filmes kategóriában összesen több mint 120 film versengett. A filmes szakemberekből álló zsűri 21 díjat ítélt oda, köztük mindhárom kategóriában egy-egy fődíjat. Már csak a díjkiosztó előtt derült ki, hogy Kristóf filmjét véletlenül az egyetemistákhoz sorolták be, így azokkal a hallgatókkal mérték össze, akik már művészeti egyetemeken tanulnak. A Félúton azonban az ő alkotásaikat is maga mögé utasította, és a zsűri fődíjjal jutalmazta a 38 perces filmet.

Kristóf 2019-ben készült alkotásának nem ez volt az első díja, legutóbb márciusban, az Egyesült Államokbeli Stillwaterben is a legjobb film díját nyerte el a középiskolások kategóriájában. A Red Dirt Film Festivalon több mint száz alkotás versenyzett, köztük egyedüli magyarként szerepelt és nyert úgy, hogy az előválogatás után a középiskolások mezőnyében mindössze öt alkotást jelöltek.

A Félúton első, és rögtön nemzetközi díját még novemberben az olaszországi Bariban nyerte el. A legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták ugyanis Bellus Attilát, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészét a kisjátékfilmben nyújtott alakításáért. Az Under The Stars International Film Festival negyedik, Scorsese Edition elnevezésű fordulójában lett díjazott a filmben Endrét alakító színművész.

Februárban, szintén Olaszországban, a római Prisma Independent Film Awards válogatásába ugyancsak bekerült a Félúton angol feliratos verziója, Halfway címmel – értesültünk Kristóf édesapjától, egyben menedzserétől – egyszóval mindenesétől, Lendvai Bélától.