Új filmet forgat a nagykanizsai Lendvai Kristóf

Új kisjátékfilmet készít Lendvai Kristóf, akinek Majdnem eltoltam című tavalyi alkotása – ami mostantól nyilvánosan is elérhető – több hazai és nemzetközi filmfesztiválra is eljutott. Az új, Félúton című kisjátékfilm forgatása június 10-én kezdődik és öt napon át tart több zalai településen, a szereplők ezúttal is a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei.

A jelenleg 17 éves nagykanizsai gimnazista most készülő filmje komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A nagyjából 35 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie.

(Lendvai Kristóf rendezés közben. Fotó: Facebook)

A Félúton című film szereplői: Bellus Attila, Besenczi Árpád (Jászai Mari-díjas), Czegő Teréz (Gobbi Hilda-díjas) Ecsedi Erzsébet (Aase-díjas), Hertelendy Attila, Lőrincz Nikol (Máriáss- és Soós Imre-díjas), Magyar Cecília és Szakály Aurél, a főszerepet Herold Levente alakítja. A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján Mészáros Gyula írta.
A filmforgatás június 10-én kezdődik, a helyszínek között van Zalaegerszeg, Letenye, Kiskutas és Lakhegy.

A vágás, az utómunkák és az angol fordítás után a film várhatóan augusztus végére készül el. A megvalósítását a nagykanizsai és a zalaegerszegi önkormányzat mellett többen is segítik, köztük a Szabadics Zrt., a Hévízi TV, a Zalakarosi Fürdő, a Bíbor-Fa Bt., a Mutsch Ungarn Reisen, továbbá a Spirit Auto Kft., a Srágli Team, a Héliosz-N Bt. és a zalaegerszegi Új Nemzedék Közösségi Tér.

(Az új film olvasópróbáján. Fotó: Seres Péter)

Kristóf tavalyi filmje, a szintén zalaegerszegi színművészekkel forgatott Majdnem eltoltam különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén és a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, a XIV. Göcsej Filmszemlén versenyen kívül, díszvendégként mutatták be, illetve szerepelt a 6. Savaria Filmszemle és a 15. Vas-Film versenyprogramjában.

Áprilisban – egyedüli magyarként ebben a kategóriában – bejutott az Egyesült Államokbeli West Chester International Film Festival 18 év alatti filmkészítők számára meghirdetett szekciójába, illetve beválogatták a londoni Lift-Off Film Festival First-Time Filmmaker versenyébe is – értesültünk Lendvai Béla újságírótól, Kristóf édesapjától, egyben menedzserétől.