Megjelent a Kanizsai Antológia 2020

A 2020. év mindannyiunk számára különleges. A pandémia átalakította életrendjeinket, munkafolyamatainkat, de talán egy csendesebb világot, alkotásra alkalmas időt is magával hozott.

Az éves Kanizsai Antológia pályázatra a korábbi évekhez hasonlóan szép számmal érkeztek alkotások, s ez azért is örömteli, mert nem a bezárkózás, nem a félelem, hanem az alkotás tüze és a reményteli várakozás tölthette el az alkotókat.
A Kanizsai Antológia 2020 évi kötete végül is nyomdába került, s nemsokára – ugyan nem a szokott időben és módon – az olvasók kezébe kerül. Terveink szerint a szerzői példányok a rendkívüli állapot (január 11-e) után vehetők át a Halis István Városi Könyvtárban, és szeretnénk ugyanitt bemutatni is a nagyközönségnek, ha a járványhelyzet engedi, a Magyar Kultúra Napján.

A 21. antológiánk 54 szerzőt és 98 művet számlál. 57 pályázó nyújtott be 337 alkotást, s a legtöbben megfelelő számút és minőségűt ahhoz, hogy a szerkesztők válogatni tudjanak. 62 vers, 16 novella, 2 esszé, 2 történeti tanulmány és 5 kanizsatörténeti portré, emlékezés olvasható majd 250 oldalon, melyeket 2 alkotó 11 grafikája gazdagít.

A kanizsai portrék, emlékek fejezetben Berecz Imréről, egy 19. századi kanizsai muzsikusról, Pichler József rézművesről és Buda Ernőről olvasható szép írás. A várostörténeti részben a középkori európai városok jogáról szóló tanulmánysorozat folytatódik, melyben az európai és magyar büntetőjogi gyakorlatokat veti össze a szerző, és egy eddig nem ismert, Nagykanizsa 1601-es visszavívását megörökítő metszetről olvasható bő ismertető. Érdekessége idei antológiánknak, hogy a járvány és a karantén sok alkotásnak témája, közülük három (egy napló, egy levél és egy vers) alkotja az antológia különös fejezetét (karantén 2020).

Mivel nem tudjuk most, karácsony előtt, személyesen köszönteni a szerzőket, a szerkesztők – Kardos Ferenc és Lehota M. János – és az antológiát finanszírozó nagykanizsai önkormányzat nevében hadd mondjunk köszönetet az alkotóknak: Balassa Viktória, Bicsák Erzsébet, Blank Judit, Büki Pálné, Czinki László, Csepella Horváth Anna, Csere Andrea, Csicsek Anna, Dél Tamás, Dobosi György, Dobosi Györgyné, Dr. Papp Attila, Erdős Attila, Fa Ede, Gerencsér Rózsa, Gréczi Richárd Gordon, Gréczi Richárd Gordonné, Héra-Tokorcsy Ilona, Horváth Zita, Józsa László, Kanász Viktor, Kanizsa József, Kanizsai K. József, Király Lajos, Kiss Tamás, Kocsis Katalin, Lancsák Zsófia, M. Kovács Ildikó, Melegáné Csóti Ágnes, Nagy Imre, Nagy János, Nemes Lajos, Németh Virág, Orosz István, Pelesz Alexandra, Pusztafi Attila, Riersch Zoltán, Rontó Attila, Rulek Zoltán, Schwartz Nikole, Selekffy Selek Máté, Skolik Ágnes, Soós József, Szántó Gábor, T. Tamás Ferenc, Tarrósi Éva, Tóth Katinka, Tóthné Kantó Katalin, Törő Zsóka, Varga Anita, Vercz Dávid, Vízvári József, Úr Zoltán.

Boldog, békés, újabb alkotásokra indító karácsonyi ünnepeket és új esztendőt kívánunk az alkotóknak, és sok jó olvasnivalót az olvasóknak, melyek között, januárban már e kötet is talán helyet kaphat! – írta Facebook oldalán Balogh László nagykanizsai polgármester.