Kellene egy Kanizsa Rádió?

kanizsa rádió

Ahogyan az MTI-re hivatkozva a Dél-Zala Press is megírta „Pályázni lehet a Nagykanizsa 95,6 MHz rádiós frekvenciára
Három, jövőre lejáró vidéki rádiós médiaszolgáltatási jogosultság frekvenciatervének kidolgozására kérte fel a médiatanács a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalát – közölte az NMHH szerdán az MTI-vel.
Mint írták, a médiatanács az egyes vidéki településeken működő rádiózási lehetőségek folytatása érdekében felkérte az NMHH hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a jelenleg a Helikon Rádió használatában álló Keszthely 99,4 MHz és Nagykanizsa 95,6 MHz, valamint a jelenleg a Best FM Hajdúnánás rádió által üzemeltetett Hajdúnánás 93,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre.
Ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultsága ugyanis 2017 júliusában lejár, a tanács a döntésével pedig már most megkezdi a felkészülést a jövőbeni pályáztatásra. MTI”

Oly sokszor lehet hallani Kanizsán, nagyon kellene egy helyi rádió, hasonló, mint amilyen volt már városunkban.
A Helikon Rádió kanizsai stúdiója is működik ugyan, de nagy a nosztalgia és a vágy(álom) a  „kanizsai rádió” után és iránt. Többen mondogatják: az önkormányzat újra működtethetné… nem kellett volna a városnak ebek harmincadjára juttatni….
Nehezen értik meg még ma is: a 2005. karácsonyán megszólalt Kanizsa Rádió soha nem volt a város, az önkormányzat tulajdonában, a Helikon tulajdonosa(i)é volt a frekvencia.Az már bizonyára nem túlságosan érdekel senkit, hogyan lett a Helikon fő frekije a „kanizsai” – és miért. A kanizsai közgyűlés pedig a kereskedelmi rádiónak egyes önkormányzati információk, magazinműsorok elkészítésére és sugárzására adott pénzbeni támogatást, amely kvázi szponzor-pénz volt.
A kifejezetten helyi hang, baráti hangnem, a helyi és környékbeli információk sokasága, helyi magazinok, útinform, időjárásjelentés, és nem utolsó sorban az ismerősöknek szánt kvázi zenés üzenet-kívánságok – bizony hiányoznak.
Vannak, akik emlékeznek korábbi „Kanizsa Rádiókra”, nem kevésbé sikeres volt akkor is a „mi hangunk”, a helyi dolgok… nem csak enni és venni kell a helyit… ill.. dehogynem…. most majd ismét vételről lesz szó – ha szól a rádió. A legutóbbi KR – bocsánat, tudom, hogy ma is van…. – annak idején éppen karácsony előtt a „Szól a rádió” LGT-gallal indította adását, amikor hajnali hatkor megszólalt Lada hangja.
Körkérdést intéztünk sok emberhez – kanizsaiakhoz  és környékbeliekhez -, várják- és milyen igényekkel, hogy legyen kanizsai rádió. A megszólítottak – ki hitte volna?! – mind hallgatták akkoriban a KR-t, és vannak, akik azóta is hűségesek.
Kérdéseink:
Szerinted hiányzik egy helyi, Kanizsa Rádió? Önkormányzati legyen? Adjon-e rá pénzt az önkormányzat? Vagy legyen – miből? – kereskedelmi, önkormányzati  támogatással? Milyen jellegű legyen?

Dervalics György

– El tudnék képzelni egy ilyent,  mivel van helyi tévénk, van helyi újságunk,  miért ne lehetne helyi rádiónk? Szerintem próbálja fenntartani magát részben,  ill. az  önkormányzat is támogassa.
A helyi infók szükségessége? Kell az is, ismerősökről ismerősöknek …

 

Spolár Erika:

– Jó lenne, ha lenne kanizsai rádió. Ha az önkormányzat is “használná”, tehát a város hivatalos híreit rendszeresen meg kívánnák jelentetni benne, akkor támogassa is az önkormányzat. Ha sikerülne szponzorokat ( iparosokat, kereskedőket, gazdálkodókat) találni hozzá, akkor ők is megjelenési lehetőséget nyernének ezzel. Elérhetővé válna számukra az a korosztály, réteg, akik nem használják az internetet. Viszont hallgatnak rádiót. Legyen zene, kívánságműsor , helyi infó, magazin  mellett ismeretterjesztés, környezetvédelem, helyi kulturális értékek megismertetése, itt inkább emberekre gondolok – zenészek, írók, költők.

 

Gábris Jácint:

– Igen, hiányzik. Véleményem szerint működése betervezhető az új MédiaHáz égisze alá, azaz, önkormányzati költségvetéssel is bírna, de a fenntarthatóság miatt szükséges a reklámbevétel is. Már annak idején sem tartottam jó ötletnek, hogy kikerült városi kézből. Jellege: elsősorban helyi hírek, de időközönként az országos, illetve nemzetközi hírek is jelenjenek meg. A reklámok a  hír- és zeneblokkok közötti szünetben, elviselhető mértékben jelen lehetnének, hiszen a bevételképzés az fontos. Lehetnének helyi műsorok (beszélgetések), nagyon ritkán vitaműsorok, politikai műsorok. Kár volt átengedni a Helikonnak a frekit, az ilyen médiumnak a város kezelésében van a helye – remélem vissza tudják szerezni 🙂
más az, mikor messziről mondják meg, mi mehet, és mi nem, és a messzi döntéshozók nem érzik és értik, mit szeretne igazán hallani a helyi ember… vagy direkt nem is akarják érteni. Jobb, ha saját kezelésben van az… persze, ez a magánvéleményem. Szerintem jó lenne, ha a városnak lenne saját, önálló rádiója, vagy hosszú bérlettel és nagy önállósággal is elképzelhető, ahogy megtudtam, az is működött, én támogatnám, remélem Nagykanizsa pályázik rá.

 

Gudlin Ágnes:

– Véleményem szerint a most működő Helikon rádió is tudósít valamelyest Kanizsai témákról. Korábban a Kanizsa rádió persze több helyi témáról tudósított, de biztosan nem véletlenül alakult át a szervezet. Kérdés, hogy mit közvetítene  ez az új rádióadó. Amennyiben az önkormányzat támogatja az új adót, jogosan elvárhatja, hogy jelentős műsoridőt szenteljenek az ott felderítő témának. A következő kérdés az,hogy van e kereslet erre.
Azt tudom, hogy a Helikon nekem nem igazán tetszik, talán korábban jobban tetszett, de ez nekem már túl,, kereskedelmi,,… Mostanában Kossuth-ot hallgatok
Ott vannak számomra érdekes témák is. Hallgatom a Napközben-t, néha a vendég a háznál –t… Aktualitások, gyerekek…

 

Horváth Eszter:

– Szerintem elégséges a meglévő valamennyi rádióadó, nem a menyiséggel van a probléma, hanem a foghatósággal. Nem élvezhető a környéken több rádióadó, azon kellene változtatni.

 

 

Zsámár Roland:

– Szerintem hiányzik. Önkormányzati, kézzel vezérelt nem hiányzik senkinek sem. Saját lábon álló kereskedelmi kell, amilyen a legutóbbi is volt, minimális önkormányzati pénzzel, amit a saját programjaik promotálására használnának. De igazából közömbösséget érzek az embereken: Ha lenne ilyen rádió, annak is örülünk, ha nincsen, úgy sem rossz.

 

Bene Csaba:

– Szerintem jó lenne a helyi rádió! Kereskedelmi – önkormányzati támogatással! Milyen? Kossuth, Petőfi keveréke!

 

Pallanki Katalin:

– Szűkszavúan tudok válaszolni. Jó ötlet a helyi rádió, aktuális, helyi dolgokról értesítsen. Elvenné mindenki kedvét a sok reklám, de az önkormányzat inkább másra költsön. Így marad a kereskedelmi.

 

Lenkovics Anna:

– Szerintem mindenképpen jó lenne. Helyünkbe jönne nemcsak a világ, hanem a helyi hírek is.  Aztán meg sok zene. Hogy ki támogassa? Természetes, hogy az Önkormányzat is adjon rá pénzt, de a reklámokat fizessék meg a vállalkozások…De igazán nem tudom,  milyen lehetőségek lennének.

 

Kóbor Ferenc:

– Szerintem önkormányzati  támogatású  legyen mivel, ez Kanizsa érdeke is, hogy legyen saját rádiója. Szerintem ami történt Kanizsán és Kanizsa környékén,  ez érdekli az embereket. De lenne még ötletem...

 

Péter Attila:

– Ha olyan lenne mint a 2011-ig működő Kanizsa Rádió volt,  akkor igen.  Az akkori műsorok nekem tetszettek, akárcsak a műsorvezetők és dolgozók  hozzáállása. Bár tudom, hogy többségében szét széledtek a megszűnés után, nem tudom, hasonló csapatot sikerülne-e összehozni. Főleg úgy, hogy kereskedelmi legyen és a politikától, önkormányzattól független. A régi rádió tudom, hogy népszerű volt és sokan csalódtak, hogy vége lett. Addig én is rendszeresen hallgattam és nem csak azért, mert ismertem szinte mindenkit,  aki az adásokon munkálkodott, hanem, mert nem erőltetett műsorok voltak. Esténként, vagy késői időpontokban pedig érdekes témákkal foglalkoztak és bizonyos napokon olyan rétegzenékkel is, ami nem olyan népszerű minden korosztály számára. Szóval, én a függetlenségre szavazok, ha mondhatom így.

 

Czinki Roland:

– Gazdaságosan kereskedelmi rádiónak kellene lennie reklámokkal természetesen a helyi és a környékbeli programokat hirdetni kell. Jó lenne egy reggeli műsor, ami hasonló, mint a bumeráng volt. Falunapokra akár ki lehetne települni,  ahol nagyobb rendezvények vannak, hogy Nagykanizsát és környékét még vonzóbbá lehessen tenni!Lehetne egy heti top 20 slágerlista,  amit a hallgatók szavaznak meg. Sokszor hallom a bevásárló központokban, nem tudják az emberek, mit főzzenek maguknak. Lehetne egy gasztronómiai műsor is. Sokan járnak futni, mert fogyókúrázni akarnak, ehhez lehetne ötleteket adni,  hol lehet, mivel lehet stb. A közösségi oldalon meg lehet osztani jó recepteket!

 

Dobri Noémi:

– Igen nagyon hiányzik az, ami volt pár éve.  Összetartó erővel bírt. Jó volt az ismerősökről, szomszédokról, rokonokról, volt osztálytársakról hallani. A helyi marketingnek kiemelkedő tevékenységet biztosított. És még ezer dolog miatt. Önkormányzati azért jó, mert akkor kevésbé fordulhat elő az, ami megtörtént a Kanizsa Rádió akkor  épp nagyon sikeres idejében. Egy önkormányzat nem a maga ellensége. Ezt csak profit alapú vállalkozás merte meglépni. Hiba volt.

 

Kanizsai József:

– Ha van a városnak rádiója,  az mindenképpen jó. A kérdés az, hogy ki finanszírozza. Ha az önkormányzat, akkor feltétlen csak az ő dicsőítése az első, az ellenzék kiszorítása , stb. Kik hallgatják, főleg a fiatalok, illetve az autósok . Olyan rádió, amely nem politizál, zene, művészet, koncertek, pártsemleges hírek, az igen. Feltétlen bevonnám a cégeket, hiszen a jó bornak is kell a reklám. Ha a városé, akkor feltétlen kellene a helyi írók, költök műveiből bemutatás, de így az együttesekről is. Már vannak itt is hangos könyvek (novellák, versek), de a festőkről… Hogy nyereséges lenne-e, nem tudom, de aki fizet, az parancsol, mindenütt a világon!  Készíthetne a rádió saját anyagot is. A város irodalmát hangformában leadhatná, így mindenki jól járna!  A hallgató, a finanszírozó, és az alkotó is. Persze ha jó az anyag!
Iskolák egy-egy novellát színdarab formában előadhatnának, felvenni, majd leadni! Egy helyi adónak elsősorban a hely lakosságot kell kielégíteni és ha lehet helyi anyagból.

 

Tóth Ferencné:

– Talán merész vállalkozás lenne, hisz volt, de talán pénz hiány miatt vonták össze a keszthelyivel, most Helikon Rádió. Önkormányzati? Milyen téma lenne? Politikai csatározásról szóló? Ha nem, ki finanszírozná ? Reklám? Lenne-e, aki reklámoz, és aki hallgatná ? …Túl borúlátó vagyok ? … Persze legyen színes, szóljon sok témáról.

 

Horváth Zoltán Vilmos:

– Szerintem legyen egy Kanizsa Rádió! Az önkormányzat i meg nyugodtan támogathatja! Polg.mester Úr  megtisztelő támogatása hathatós legyen!  Szerintem az alapvetően eldöntendő kérdés: hallgatottságra gyúrunk? Ha igen, akkor: trendi zene és jó szöveg! A többi megy magától…
El kellene tüntetni belőle a “riporterkedést”. Önfeledten és nagyokat kellene nevetni! Mit nevetni! Hahotázni! De csak humorral, és nem ízléstelenül. Igazi, belülről fakadó, zsigeri humorral. Na, ez kellene!

 

Kocsisné Perneczki Renáta:

– Jó lenne,ha ismét lenne Kanizsa Rádió! Véleményem szerint 100%-os önkormányzati tulajdon nem biztos, hogy szerencsés lenne. Önkormányzati támogatással, de kereskedelmi rádióként tudnám elképzelni a működését.

 

Goór Gábor:

– Szerintem hiányzik. Jellegileg főleg fiatalos legyen, persze minden generációnak legyen saját műsora (gyerek, fiatal, középkor, idős). Sok zene, változatosság, gyors és fontos hegyi hírek és információk, nem az MTI világ és budapesti hírei, hanem tényleg a helyi dolgok érdekelnek.

 

Karádi János:

– Kanizsa Rádió ? Volt – nincs. Viszont legyen ! Természetesnek tartanám, hogy a helyi önkormányzat hozza létre és tartsa fenn. Legyen azonban műsorai tartalmát tekintve független, és objektív műsoraiban nem baj ha másolja a”nagy” kereskedelmi rádiókat. A jót át kell(lehet) venni. Miután nem vagyok médiaszakértő, egyebet nem tudok javasolni, egyszerű hallgatója lennék.

 

Havasi Péter:

– Nekem az a gondom, hogy ez a Kanizsa Rádió projekt annyiszor befuccsolt már, hogy nincs bizalmam a helyi rádiózás iránt. Ha mégis lenne, inkább fizetnék, csak az Önkormányzatnak ne legyen közé hozzá! Amibe benn a kezük, abból jó nem sül ki! Amúgy én szerettem rádiózni, de a helyi,  sajnos szétesett, ahogy szerintem a következők is befuccsolnak!

 

Hárs Márta:

– Szerintem jó lenne egy Kanizsa Rádió. Én a Helikont is szeretem, mindig azt hallgatom, de ha lenne egy saját helyi, amelyik a helyi dolgokkal foglalkozik, az jó lenne, biztos sokan hallgatnák.

 

Gudlin György:

– Jó lenne, egy ekkora városnak és vonzáskörzetének el kéne tartani egy kereskedelmi rádiót
Nyilván önkormányzati támogatással,  és akkor közszolgálati feladatokat is elláthatna cserében.
Legyen minden, színes és érdekes, szerintem a csak zenét játszó rádiók hanyatlanak már – igény lenne komolyabb műsorokra is,  tematizált műsorokra gondolok , beleértve a zenéket is. Nyilván nem lehet egy műsoron belül mindenkinek megfelelni, ezért kéne többféle műsor, hogy ki-ki megtalálhassa,  mit akar, mint a régi Petőfi rádió pl.
…sokat gondolkodom ezen, a sok vacak rádiót hallgatva
jövőre lehet pályázni a Kanizsa Rádió frekire? Jó lenne, ha egy értelmes csapat nyerne! Hallgattam a régit, most is néha hallgatom a keszthelyit is, de leginkább már Kossuthot hallgatok…de a Kanizsa, az mégis kanizsai lenne.

 

Sabján Gábor:

– Szerintem Kanizsán hiányzik a Kanizsa Rádió sok embernek – Zene, mi történik Nagykanizsán.. Ha az önkormányzat segítene,  az jó lenne
Baráti hangulat kellene, mint az  ismerősöké, olyan, mint korábban 98.6. Nagyon kedveltem őket… Ladola Jozsi, Donát Betti, Tóth Timi, Pászti Jani, Sztuhi …

 

Szokol Péter:

– Igen, legyen Kanizsa Rádió !
Kereskedelmi, és az önkormányzat mindenképp támogassa !
Zene terén, legyen retró zene is!

 

Böjti Istvánné:

– Nekem nagyon hiányzik és szerintem velem együtt sok itt élő helyi lakosnak is. Amikor megszűnt, egyenesen fel voltam háborodva, és csak akkor tudtam meg a jogi kereteit.  Nekem laikusnak tulajdonképpen mindegy, hogy önkormányzati vagy más, de legyen, mint ahogy van helyi televíziónk is. Arra régire  jó vissza gondolni , nagyon sokan szerettük és vissza várjuk!

 

Vágó Lászlóné:

– Szerintem amikor külön volt / Helikon / mindenki szerette és hallgatta. Sok munkahelyen hallgatták, hiszen rólunk, nekünk szólt.  Mi örülnénk neki!! Azt gondolom, hogy nem tudná magát eltartani , szükség lenne városi támogatásra. Persze csak akkor, ha utána nem szólnának bele a műsor összeállításába.

 

Béres János:

– Önkormányzati támogatással kiegészítve kereskedelmi céllal is, én hiányoltam – megindulását támogatom!
Zene, kivi, helyi infók, sport? Ez mind!

 

Fertig István:

– Szerintem jó lenne egy olyan helyi rádió, ami a Kanizsa nevet viseli, vagy magában hordozza. Nyilván az lenne az üdvös, ha ezt magántőkéből lehetne finanszírozni. Hogy önkormányzati fenntartással lehetne-e működtetni egy rádiót, az nyilván büdzsé kérdése. Ebben viszont nem vagyok illetékes.

 

Vörös András:

– Akkor ha a jövedelemszerzés belép a közszolgáltatásba, a tömegek igényét kell kielégíteni. A tömegízlés nem biztos hogy minőség. (Lásd: a Hősök terén a kis Grófó zenéjére ünnepeltük a focistáinkat…) Ami nagyobb baj: azokat a vállalkozásokat, multikat kell kiszolgálni,  amelyek a kenyéradó gazdák. A reklámfelületektől is független műsorok lehetnek igazán hitelesek. A kereskedelmi tv-jelenség óriási kárt okoz. Ez rádió-szinten miért lenne más?

 

Vlaszák Géza:

– Igen szeretném, hogy legyen Kanizsa Rádió. … hogy ki működtesse …? Az önkormányzatnak mindenképp benn kell lenni. Lényeg, hogy legyen!

 

Czene Jutka:

– Szerintem fontos, hogy legyen Kanizsa Rádió. Én speciel imádtam. Gondolom, ha segítene az önkormányzat bizonyos összeggel (nem túl sokkal, mert akkor nincs, mi inspirálja ) plusz a hirdetések. Nekem, ha lenne otthon üzletem, stb. biztos hirdetnék a helyi rádióban. Sokan hallgatják. Több információ jut el az emberekhez, mint egy napilapból.  A jellege lehet olyan, mint régen volt. Hasonló, mint amit a Bocskorék csináltak. Poén, hírek, játékok, zene. A Gulyás Attilának (régi barátom) szerintem ott a helye. Nemcsak a belső értékei miatt, hanem a humora és a kellemes hangja. Öröm hallgatni.

 

Milei Bálint:

– Egyrészt a város hírnevének fellendítése céljából sem lenne utolsó, illetve a lakók(fiatalok és idősebbek egyaránt) igényeinek, kéréseinek hangot lehetne adni.
Szerintem érdemes lenne a friss slágerek (legfőképp hangszerrel játszott) mellett a helyi zenekarok rádióképes felvételeit leadni.

Megkérdeztünk több város- ill. önkormányzati vezetőt is, legközelebb erre is visszatérünk.

(Írta: Lukács Ibolya. Fotó: archív – Kanizsa Rádió Facebook)

One comment

Vélemény, hozzászólás?