Kanizsai interjú a Zanzibár énekesnőjével

Az V. Nagykanizsai Sörfesztiválon jártunk még júniusban, ahol fellépett a Zanzibár együttes is. Ritáékkal készítettem interjút, sajnos a válaszok csak most érkeztek meg, mert az együttes nagyon elfoglalt – hála Isten –, nagyon sok a fellépésük, mivel új lemezük nemrég jelent meg és lemezbemutató koncertjeik vannak szerte az országban. A kanizsai koncertet végigtomboltuk, nagyon jó volt, sokan voltunk.
Az új lemezük címe: Mindent lehet, mindent szabad, ezzel a számmal kezdődött a koncert, másodikként a Nem vagyok tökéletes, aztán harmadikként a legrégebbi Zanzibár–számot játszották a srácok aminek címe: Várnak a fények. Többek között még ezek a számok voltak, a több mint másfél órás koncerten: Ádám keresi Évát, Kártyavár, Ilyen az élet, Lélegezz velem!, Táncolunk…

zanzibár nagykanizsa 2 jpg

Vivi: Hogyan indultatok mint Zanzibár? Volt esetleg zenei múltatok [zeneiskola pl.]?

Rita: 1999–ben Cegléden alakult a Zanzibar, több helyi zenekarból, mivel a fiúk azt érezték inkább saját dalokat szeretnének játszani feldolgozások helyett. Akkoriban sokat jártam az egyetlen helyi rock klubba,innen az ismeretség. Akkoriban sokat gitároztam és énekeltem a haverokkal a templomkertben, itt hallott Gabszi énekelni először. Mindig szerettem a zenét és érdekelt is, sokáig tagja voltam a gimnázium leánykarának.

Vivi: Rita, Te ugye rendőr vagy. Most dolgozol–e ebben a szakmában vagy a zenekarra koncentrálsz?

Rita: Már 2000 óta nem vagyok rendőr,mivel azóta kizárólag a zenekarra koncentrálok.

zanzibár nagykanizsa 1

Vivi: Forgatni hol szerettek inkább: stúdióban egy sima háttérrel és utómunkán betenni a háttereket vagy inkább a szabadban / több helyszínen és úgy összevágni a klipet?

Rita: Forgatni mindenhol szeretünk,mert az azt jelenti új klip készül. A forgatásoknál jobban csak a zenélést szeretjük.

Vivi: Volt–e / van–e különleges élményetek rajongókkal? Ilyenre gondolok, hogy például zaklató, vagy minden koncerten ott van, vagy bármi ami hasonló, vagy Nektek különleges.

zanzibár nagykanizsa 3

Rita: Különleges élményünk sok van a rajongókkal,mivel már az is különleges és jó érzés,hogy az ember zenél és szeretik. [mosolyog] Van akiket név szerint ismerünk,mert rengeteg koncertre eljöttek már a 17 év alatt. Azzal szoktunk viccelődni,hogy talán már több Zanzibar koncerten ott voltak,mint mi! [nevet] A zenekar Facebook oldalán is tartjuk a kapcsolatot a minket kedvelő emberekkel.

Vivi: A rajongóitok elérhetnek–e Titeket a nyári fesztiválokon? Vagy Ti mint együttes nem jártok ilyenre?

Rita: Országszerte jövünk–megyünk, nem nagyon van időnk a nyári időszakban fesztiválra járni privátban, sűrű a program, de ha tehetjük, természetesen maradunk bulizni az éppen adott helyszínen.

Vivi: Készül–e a Mindent lehet mindent szabad lemezetek után a nyolcadik albumotok mostanában vagy ha nem, akkor mikorra tervezitek?

Rita: Természetesen tervezünk új nagylemezt, de jelenleg a Mindent lehet, mindent szabad című lemezünkkel foglalatoskodunk. Dalok folyamatosan születnek, a jövő titka mikor állnak össze egy újabb nagylemezzé.

Vivi: Mi a véleményetek a mostani tehetségkutatókról, amik van, hogy lassan már negyedévente indulnak újak? És hogy az ember max. egy–két évig ismert, jó esetben kiad egy CD–t és utána már feledésbe merül a neve.

zanzibár nagykanizsa 4

(Az interjút készítette: Zámbó M. Vivien [VIVA Vivi])

Rita: A tehetségkutatók miatt szinte mindenki háborog a zenei szakmában, pont azért, mert sok van belőle, de ha az ember a saját dolgaival és zenéjével foglalkozik, nehezebben ugyan egy kicsit, de ugyanúgy tud érvényesülni. Azt gondolom sok tehetséges ember kerül a színpadra tehetségkutatókból, de nyilvánvalóan azok maradnak fenn, akik felismerik nem az a “színezett világ” a valóság, hanem az, amibe energiát fektetnek és amiben saját dalokkal tudnak előrukkolni.

(Fotók: a Zanzibár zenekar  Facebook oldala és Dél-Zala Press)

Vélemény, hozzászólás?