Hollywoodban is versenyzett a 19 éves nagykanizsai gimnazista filmje

Középdöntős lett Hollywoodban, egy brit fesztiválon pedig versenyfilmként szerepelt a napokban Lendvai Kristóf Félúton című kisjátékfilmje. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészeivel készült film gimnazista alkotója a Nemzeti Tehetség Program pályázatán támogatást is nyert további terveihez.

A napokban Hollywoodban tartották a Student Los Angeles Film Awards – a koronavírus miatt ezúttal – online zajló nemzetközi versenyét, amelyen Kristóf filmje több száz alkotás közül a középdöntőig jutott.

(Lendvai Kristóf rendezés közben)

Szintén szép eredménynek számít, hogy az elmúlt hét végén a Félúton – angolul Halfway – Nagy-Britanniában, ugyancsak kiterjedt mezőnyben a diákok versenyfilmjei közé került az Out Of The Can elnevezésű nemzetközi filmfesztiválon.

A fiatal filmkészítő eddigi eredményeinek elismerése az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Programban nemrég 500 ezer forintot nyert filmes eszközök vásárlására, illetve fesztiválokon való részvételre, továbbá a filmjével rendhagyó irodalomórák megtartására.

Lendvai Kristóf 2019-ben készült kisjátékfilmje már több díjat nyert nemzetközi és hazai filmfesztiválokon. Augusztusban 120 benevezett alkotás közül fődíjat kapott a 27. Országos Diákfilmszemlén, mégpedig egy véletlen besorolás miatt nem is a középiskolások, hanem az egyetemisták mezőnyében. Márciusban, az Egyesült Államokbeli Stillwaterben a legjobb film díját nyerte el a középiskolások kategóriájában. A Red Dirt Film Festivalon több mint száz alkotás versenyzett, köztük egyedüli magyarként szerepelt és nyert. Februárban Olaszországban, a római Prisma Independent Film Awards válogatásába ugyancsak bekerült a Félúton.

(Lendvai Béla – fiának menedzsere és az MTI zalai tudósítója – és fia Kristóf egy nagykanizsai filmbemutatón)

A kisjátékfilm első és rögtön nemzetközi díját még tavaly novemberben az olaszországi Bariban nyerte el az Under The Stars International Film Festival keretében, ahol a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták Bellus Attilát a kisjátékfilmben nyújtott alakításáért.

A 19 éves nagykanizsai gimnazista filmje komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A 38 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie.

A szereplők a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei: Bellus Attila, Besenczi Árpád (Jászai Mari-díjas), Czegő Teréz (Gobbi Hilda-díjas) Ecsedi Erzsébet (Aase-díjas), Hertelendy Attila, Lőrincz Nikol (Máriáss- és Soós Imre-díjas), Magyar Cecília és Szakály Aurél, a főszerepet Herold Levente alakítja. A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján Mészáros Gyula írta. Az angol fordítást Gelencsér Gábor és Márkus Ádám készítette.

A film 2019. augusztusi zalaegerszegi és nagykanizsai díszbemutatója óta Szombathelytől Barcsig számos általános és középiskolába kapott meghívást, hogy rendhagyó irodalomórák keretében tekintsék meg és beszélgessen róla a diákok.