Bödőcs Tibor, Nádas Péter és Anima Sound System augusztusban a Margófeszten, Zalában!

Különleges születésnapi ünnepséggel készül az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál: augusztus 12-15. között a zalai Szentgyörgyváron négynapos kulturális kalandra vár a Mastercarddal: ez a Margófeszt! A Balatontól pár kilométerre fekvő településen megvalósuló rendezvény egy igazi összművészeti fesztiválnak ígérkezik irodalmi és színházi programokkal, rengeteg zenével, slam poetryvel, kertmozival és hozzá helyi borokkal, ételekkel, a környező tájat bebarangoló programokkal, a hosszú hétvége zárásaként pedig egy közös brunch-csal.

A fesztivál irodalmi színpadán több zalai kötődésű szerző is fontos szerepet kap: a Margófeszt vendége lesz Bödőcs Tibor és Szálinger Balázs, az évtizedek óta itt élő Nádas Péter, Bereményi Géza, de találkozhatunk Boldizsár Ildikóval, Halász Ritával, Háy Jánossal, Kiss Noémivel, Maros Andrással, Ugron Zsolnával vagy az idén is bográcsozással készülő Cserna-Szabó Andrással és a Hévíz folyóirattal. Délutánonként pedig bemutatkoznak a 2021-ben először meghirdetett Mastercard Alkotótárs ösztöndíj döntősei, akik egy alkotótábor keretében szintén Zalába költöznek erre a hétre. Sármelléken a Slam Poetry Magyarországgal együttműködésben egész napos workshopokat rendeznek, amiket esténként bemutatnak a fesztiválon.

(Bödőcs Tibor búcsúszentlászlászlói/budapesti humorista)

A négy nap folyamán több izgalmas zenei-irodalmi produkcióval is találkozhatunk: színpadra lép a Szűcsinger Szűcs Krisztiánnal és Szálinger Balázzsal,  Závada Péter és Ratkóczi Huba formációja, a Tranzkaphka, Simon Márton és Boros Levente közös spoken word projektje, illetve a Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából készült Cserepek, félálomban című előadás Prieger Zsolttal és Törőcsik Franciskával.

A koncerteket illetően pedig olyan fellépők közül lehet válogatni, mint például a VAN Filmzenekar, Lázár tesók, BOEBECK, Egyedi Péter, Papaver, Diabolus in Musica vagy a fesztivál utolsó estjét záró Anima Sound System.

(Az AnimaSoundSystem)

A színházi repertoár részeként augusztus 12-én lesz látható a Bödőcs Tibor azonos című regényéből készült Meg se kínáltak című előadás Keresztes Tamás rendezésében Thuróczy Szabolccsal, augusztus 13-án a Capa Központ Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasó-színházi estje érkezik a Margófesztre, a világhírű magyar származású fotóriporter szerepében Adorjáni Bálinttal, az utolsó nap pedig Dennis Kelly: 23 perc című mondrámájával Járó Zsuzsa lép színpadra.

Zalában lenni kell! – mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója, és a szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy akár egy, akár több napra érkezik valaki, valóban Zalában érezze magát. Több olyan programmal is készülnek – túrák, workshopok -, melyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ilyen lesz például a fesztivál unikumának ígérkező Sántakutya-soroza is, ami az ott élők bevonásával izgalmas történeteket mesél a zalai dombok öleléséből, de nem stand up comedy stílusban.

A rendezvényt napijeggyel és bérlettel is lehet látogatni – a zalaiaknak kedvezményes áron. A programokra való eljutás zökkenőmentességét a Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítenek megoldani.

A hagyományteremtő céllal életre hívott Margófeszt kulturális fesztivál régiós együttműködési partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. A Margófeszt részletes programja ITT TALÁLHATÓ .