80 éves Dezső Ferenc

Dezső Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató, költő, a Takács László Irodalmi Kör volt elnöke a közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját. A nagykanizsai Városvédő Egyesület nevében, Papp Ferenc alelnök és Cserti Tibor elnök köszöntötte szerdán a HSMK-ban Dezső Ferencet.

nagykanizsa dezső ferenc 1
Dezső Ferenc életpályája példa arra, hogy szorgalommal, tanulással, tehetséggel, a szakma iránti alázattal városunk ismert és megbecsült oktatási szakembere, a helyi társadalom és irodalmi élet elismert formálója és építője volt. Több zalai megyei faluban, Pölöskefőn, Galambokon, Kacorlakon, Kisfakoson tanítóskodott 1954-től. Életének fontos állomása volt, amikor 26 évesen a surdi általános iskola igazgatójának nevezték ki. 17 évet töltött el abban a faluban, amire ma is büszkén emlékezik vissza. Ezen idő alatt dolgozta fel Surd község földrajzát, az exóta kert történetét. Ezekben az időkben végezte el a Pécsi Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakot és szerzett tanári oklevelet.

nagykanizsa dezső ferenc 2
1979-ben került Nagykanizsára, a városi tanács művelődési osztályának lett tanulmányügyi felügyelője, majd 1980-tól 84-ig a városi tanács sportfelügyelőségének vezetőjévé választották meg. Szakmai felkészültsége, vezetői rátermettsége révén 1984-ben felkérték az Andrejka utcai, későbbi nevén a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatójának, ahol 12 évig volt igazgató.
Dezső Ferenc első versei 1958 és 62 között jelentek meg a Zalai Hírlapban. Pék Pálnak köszönhetően 1990-től kezdett újra „verselni”. 2007-ben önálló kötetben is megjelentek az életpálya bemutatások fotókkal illusztrálva a Czupi Kiadó gondozásában. Versei több antológiában kaptak helyet. Első önálló verseskötete 2006-ban jelent meg Utam címmel. 2008-ban jelent meg második kötete, A végtelen felé címmel, és hamarosan olvashatjuk harmadik kötetét, amelynek címe a sokat sejtető A megélt élet címet adta.

nagykanizsa dezső ferenc 3JPG
Dezső Ferenc részt vállalt a város irodalmi életének szervezésében is. Négy évig volt a Takács László Irodalmi kör elnöke. A Nagykanizsai Polgári Egyesület elnöki tisztét is betöltötte 2000 és 2005 között. Szakmai, közéleti tevékenységét miniszteri és állami kitüntetéssel ismerték el. A legbüszkébb a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésére.
Szeretettel gratulálunk Dezső Ferencnek 80. születésnapja alkalmából, további szép éveket, és jó egészséget kívánunk.  (Kép és szöveg: Vízvári József – Pipás)

Vélemény, hozzászólás?