23 éves lett a Google

A garázsban alapított cég szeptember 27-én ünnepelte 23. születésnapját, aminek alkalmából a kereső emblémája is ünnepibe öltözött egy napra.

A felhasználók minden egyes nap több milliárdnyi keresést indítanak a Google-ben, a világ minden tájáról, több mint 150 nyelven. Ez olvasható abban a közleményben, amit a keresőóriás tett közzé alapításuk 23. évfordulójának alkalmából.

A Sergey Brin és Larry Page által alapított cég kezdetben egyetlen házi készítésű szerverrel rendelkezett, azonban ma már több mint 20 gigantikus adatközpont szolgálja ki a keresőket.

Mit kaptunk az elmúlt 23 évben?

A Google mögött álló több mint két évtized alatt végig dominálni tudott a keresők piacán. Jelenleg a piaci részesedése 92% feletti, ami arra enged következtetni, hogy ez jó ideig nem is fog változni. A vállalat a keresőszolgáltatás mellett folyamatosan bővítette a szolgáltatásai körét. A teljesség igénye nélkül ezek a következők: Gmail, Google Térkép, Google Chrome, Google Naptár, Google Névjegyek, Google Meet, Google Webhelyek, Google Chat, Google Drive, illetve Google Dokumentumok.

Persze a legnagyobb figyelmet továbbra is a keresőmotorra fordítja a cég, mert az minden újításnak az alapja. Például csak a nyár folyamán négy meghatározó frissítést adott ki a Google, amik a tökéletes keresési élmény jegyében születtek meg.

A mesterséges intelligenciában is élen jár

Az amerikai cég a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) használatának fejlesztésére pár évvel ezelőtt helyezte át fejlesztési fókuszát. Ma már a legtöbb termékük mögött mesterséges intelligencia, valamint gépi tanulás (machine learning, ML) áll. A folyamat pedig egy pillanatra sem torpant meg, hiszen a jövőt egyértelműen a gépek jelentik.

Az előremutató fejlesztések a hirdetők dolgát is megkönnyebbítik, ami azért is fontos, mert a cég elsődleges bevételi forrását a hirdetések biztosítják.

Afelől pedig semmit kétség, hogy a dollármilliárdokat érő cég más iparágakban is folyamatosan meg fog jelenni, ahogyan ezt eddig is tette.