X-szel a becsehelyi szüreti és borfesztivál – Németh Géza polgármesterrel beszélgettünk

Gyakorlatilag a szeptember, a szüret és a borfesztiválok hónapja. Sokan hinnék, hogy ez is csak egy rendezvény a sok közül. Tévedés. Ami megkülönbözteti a környék többi rendezvényétől az az önzetlen összefogás és a helyi dolgok szeretete. Ez valamennyiünknek példaértékű, és ehhez példát Németh Géza mutat…

Mit lehet tudni a rendezvény hátteréről és a szervezésről?

Itt a helyiek őszinte szeretetből ajánlják terményeiket, egymás véleményére nyitottan,  erősítve mind a község morálját, mind pedig a minőségi irány felé haladást…

Az ötletgazda polgármester Forrás: becsehely.hu

Az ötletgazda polgármester
Forrás: becsehely.hu

Az idei szüreti fesztiválunk immáron a 10. alkalommal kerül megrendezésre Becsehely község és a Zöld Zala Szíve Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében. Egy évtizeddel ezelőtt, még civilként, egyebek mellett az én ötletemként született meg a fesztivál, ami az idők során talán nem kis túlzással, de a legsikeresebb vidéki rendezvénnyé fejlődött. A szüreti fesztivál kapcsán a leglényegesebb motívum az összefogás. Itt a helyiek őszinte szeretetből ajánlják terményeiket, egymás véleményére nyitottan,  erősítve mind a község morálját, mind pedig a minőségi irány felé haladást. Ugyanez jellemzi a szervezőket is, akik mindent megtesznek azért, hogy a hangsúly továbbra is az együtt eltöltött emelkedett hangulaton és mindenek előtt a helyi gasztronómiai értékeken maradjon. Továbbá az is fontos, hogy minél szélesebb körben megismerhessék és ünnepelhessék ezeket a helyi értékeket.

 

 

Mire számíthatnak az idelátogatók?

Ami nem lesz igazán helyi, az talán a kürtőskalácsos… egyébként igyekszünk megtartani a dél-zalai jellegzetességet.

A helyi borászok „kincsein” kívül több nagy, neves borászat borai is képviseltetve lesznek, melyek között két, „Az év borásza” díjjal is rendelkezik. Igazi ínyenc választékkal állnak elő az igazán profik és a szárnyaikat bontogatók egyaránt. A program egyébként a régi, helyi, szüreti hagyományokat eleveníti fel. Ezt hivatott erősíteni a felvonulás is, melynek három megállója lesz a faluban. Legutóbb a felvonulás részében csaknem 300 ember vett részt, kiváló alaphangulatot adva a rendezvénynek ezzel. A végső rendezvény helyszínen pedig a bor kiállítók, pincészetek és helyi kézműves kiállítók kapnak helyet. Ezen kívül igyekszünk megőrizni a lokális jelleget a gasztronómiával is: csupa, a környékre jellemző étellel, kísérőkkel igyekszünk ezt megtartani, mint például a jól ismert dödöllével, vadpörkölttel, kézműves sajtokkal, mézzel stb. Ami nem lesz igazán helyi, az talán a kürtőskalácsos… egyébként igyekszünk megtartani a dél-zalai jellegzetességet.

Már készül a helyszín a Faluház előtt

Már készül a helyszín a Faluház előtt

A fesztiválokon azért a hangulat is fontos, bár a hallottak alapján igazán szimpatikus lesz ez a vasárnap. Mi különbözteti meg esetleg más rendezvényektől?

Noha fesztiválnak mondjuk, mégis kisebb-nagyobb csoportokban zajló meghitt,  jóízű beszélgetések tapasztalhatóak

A lokális jelleg eleve egy olyan töltetet ad a hangulatnak, hogy egy kicsit mindenki magáénak érezheti a borokat, ételeket, hiszen ez rólunk zalaiakról szól. Azonban mégis fontos megjegyeznem, hogy igazi kispolgári hangulat uralkodik az egész eseményen, a különböző generációk ellenére. Nem a fellépőkkel, vagy a túlságosan sokat ígérő „egyéb” programokkal szeretnénk itt tartani az idelátogatókat, hanem a tényleges gasztro-kínálattal. Ezáltal egy olyan közös érdeklődési körű társaság jön össze, akik örömüket lelik a helyi gasztronómiában, és tartalmas véleménnyel szolgálnak egymásnak. Az egész esemény alatt érezhető a kulturáltság épp ezért. Noha fesztiválnak mondjuk, mégis kisebb-nagyobb csoportokban zajló meghitt, jóízű beszélgetések tapasztalhatóak. És ez az az atmoszféra, ami legutóbb is majd 3000 embert vonzott ide! A szervezőkkel a célunk a minőségi irány, szemben a mennyiségivel. A lényeg, hogy jókat együnk, jókat igyunk, és sokat beszélgessünk. Emellett persze lesznek fellépők is, ráadásként este egy Bikini koncerttel is kedveskedünk. Sőt büszkén említem, hogy még Székelyföldről is érkeznek vendégeink testvérvárosunkból, akik között szintén lesz fellépő tánccsoport. A program tehát jónak ígérkezik, már csak jó idő kell hozzá!

Szerkesztői megjegyzés
Kézbe véve a borfesztivál brosúráját az első dolog, ami feltűnt, hogy a támogatók között szinte teljes egészében magánszemélyek, kisvállalkozók állnak.
Mi az összefogás, ha nem ez?
Második dolog pedig a helyszín maga, ami valóban meghitt, barátságos környezetet nyújt. Egy kicsit irigykedek…

10665279_837324186278483_4742352209429456950_n

Vélemény, hozzászólás?