Van bőven karácsonyfának való Surdon

A TV2 a napokban élő adásban tudósított a Nagykanizsa melletti Surdról, ahol a riporter Kanász János őstermelővel váltott szót, aki egyben a falu polgármestere is.

A faluvezető többek között elmondta, a koronavírus a fenyőpiacra is betette a lábát, ami például a surdi őstermelőknek is gondot okoz.
Ugyanis a vírushelyzet miatt a kereskedők is kevesebb fenyőfát vásároltak fel és a surdiak is kevesebbet visznek fel például Budapestre és árusítanak a környező városokban is.
Nem azért vittek kevesebb fenyőt mert nincs, hiszen az rengeteg van Surdon, csak a kereskedők kivárnak. November közepéig a tavalyi állomány mintegy 50 százalékát rendelték csak meg Surdról és környékéről.

Az idén átlagosan 3 ezer forint lehet a lucfenyő, 4-5 ezer forint az ezüst és a nordmann fenyő ára 6 ezer forint lesz métere, ami a tavalyi évhez képest 8-10 százalékkal többe kerülhet vagyis annyival drágábban adják el a kereskedők és az utcai árusok.

A surdiak viszonyt egyáltalán nem emeltek árat, ők ugyanannyiért adják a fát a közvetítőknek, mint 2020-ban.
Most már hétvégénként “ezerrel mennek” a motorfűrészek, vágják a fenyőfákat Surdon is, megkezdődött a fenyőfa-nagyüzem, van bőséggel munka a fenyősökben.

A zalai Surdon és környékén “termelik meg” az ország karácsonyfáinak közel egyharmadát – hangzott el többek között az élő adásban.