Osztrák matracgyártó üzem épül Zalaegerszegen

Mintegy félmilliárd forintos beruházással épít matracgyártó üzemet Zalaegerszegen az osztrák ADA cégcsoport, amely 100 új dolgozót alkalmaz a jövő nyárra elkészülő gyárban.

Balaicz Zoltán alpolgármester, polgármesterjelölt (Fidesz-KDNP) a telekvásárlásról szóló szerződés csütörtöki aláírásakor elmondta: a Nova Bútor Kft. a déli ipari parkban vásárolt a várostól telket a beruházáshoz.
A városvezető emlékeztetett, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, ahol nagy hagyományai vannak a bútorgyártásnak. Hozzátette, a gyár építése újabb fontos lépcső Zalaegerszeg megújulását tekintve is, ehhez ugyanis az új munkahelyek létrejöttén keresztül vezet az út.
Michael Anton Köck, a Nova Bútor ügyvezetője közölte: a közeli Nován 550 embert foglalkoztat a bútorgyár, ahonnan Zalaegerszegre telepítik át a 37 millió euró éves árbevétel mintegy harmadát jelentő matracgyártást. A jövő nyáron nyíló zalaegerszegi üzemben két éven belül száz új dolgozónak biztosítanak munkahelyet.
Az ügyvezető felidézte, hogy a több mint 100 éves ADA cégcsoport 1990-ben hozta létre első magyarországi üzemét a Vas megyei Körmenden, majd 2002-ben Nován nyitották meg gyárukat, 2005 óta pedig a romániai Szalontán is működtetnek egy üzemet. A kárpitos ülőgarnitúrákat és hálószobabútorokat gyártó cégcsoport 2500 embert foglalkoztat, ebből Nován 550 embernek adnak munkát.
Az MTI kérdésére elmondta: naponta 800 matracot gyártanak novai üzemükben, de a mennyiséget, a növekvő piaci kereslet reményében, bővíteni szeretnék. Zalaegerszegen az első ütemben 8 ezer négyzetméteres gyárat építenek, amit további 10 ezer négyzetméterrel tudnak a későbbiekben bővíteni.

 

Vélemény, hozzászólás?