Megtámadták a zákányi ovit, mert a határt védő katonákkal találkoztak az apróságok

zákány migránsok

A Somogy megyei Zákányba napról napra több ezer bevándorló érkezik Horvátországból a zöldhatáron át, gyakorlatilag a horvátok oda hordják őket ezerszám.

Éppen ezért jelentős rendőri és katonai erőket vezényeltek a térségbe, akiknek természetesen segítségére van a helyi önkormányzat is.

A katonákra kíváncsiak voltak a helyi óvodások és kilátogattak hozzájuk, a csöppségek egy kis kézzel készített ajándékot is vittek az egyenruhásoknak, akik örömmel vették a kicsik érdeklődését.

Nos erre kapta fel a fejét a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet, aki az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel együtt panaszt nyújtottak be az ovi fenntartójához és még az ombudsmannak is írtak.

Álláspontjukat így fogalmazták meg:

“Óvodás gyermekek méltósága sérült a szögesdrótnál. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet / Eötvös Károly Policy Institute-tel közösen fordultunk az ombudsmanhoz, és tettünk közérdekű bejelentést a zákányi óvodások ügyében. Szerintünk a gyermekeknek és szüleiknek sérült emberi méltósága és lelkiismereti szabadsága is, amikor szervezett program keretében népszerűsítették az óvodásoknak a katonák alkalmazásának szükségességét a horvát-magyar határon.”

A TASZ úgy véli, hogy a zákányi ovisoknak “militáns megoldásokat” mutattak be és ezért megsérülhetett a kicsiny lelkük.

A jelentgetés miatt az óvoda dolgozói el vannak keseredve, az önkormányzat hivatalosan még nem reagált a TASZ-osok által kezdeményezett vizsgálatok hírére.

zákány migránsok.2 jpg

A héten két napon keresztül a Magyar Honvédség Letenyén állomásozó alegysége vezetése gyakorlatot tartott.

A katonák a kisvárostól egészen Surdig is elmentek a páncélozott járműves konvojjal és Surdon éppen azért álltak meg, hogy bárki megnézhesse a járműveket.

A katonai konvoj még Lentibe is elment, hogy egy egyrészt a járművezetők szokják az Alföldhöz képest más terepet, másrészt a lakossággal való jó kapcsolat kialakítása is fontos volt a Magyar Honvédség katonáinak.

Akkor mégis mi a probléma Zákányban?

(Fotók: Hajrá Zákány – Facebook)

One comment

Vélemény, hozzászólás?