Karácsonykor is biztonságban

Jó tanácsok ünnepek előtt a Zala megyeieknek és a megyébe látogatóknak.

A karácsonyi ünnepek előtt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság részéről a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője, Dr. Farkas Tibor rendőr alezredes, a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város egyik alpolgármestere, Tolvaj Márta és a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Horváth Róbert közös sajtótájékoztatót tartott 2014. december 9-én a Sportcsarnok előtt a havi nagyvásár délelőttjén.

A szakemberek azért választották ezt a helyszínt, mert nagyon sok Zala megyében élő ember ilyenkor, és itt veszi meg a karácsonyi ajándékot szeretteinek. A vásárban azonban nem csak jó szándékú emberek vannak jelen.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi bűnmegelőzési és közlekedési jó tanácsokkal látja el a megyében élőket és a megyébe látogatókat az ünnepek idejére azért, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Bevásárlóközpontokban

Pénztárcájukat és a kézi táskájukat a vásárlás közben ne helyezzék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra, tabletjükre is, azt soha ne külső, látható helyen hordják!

Az ékszereikre és a nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén ügyeljenek, mert ezekre hamar felfigyelnek a tolvajok; ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni.

A már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Védekezés a zseblopások ellen

Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetejére rakják, illetve a nadrág hátsó zsebei sem elég biztonságosak. Legmegfelelőbb védelmet a belső zsebek nyújtanak.

A lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól irataikat külön tárolják!

Télen a vastagabb kabát miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban, illetve zsúfolt helyeken követik el, ezért értékeiket, így pénzüket, bankkártyájukat már akkor tegyék biztonságos helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, és ha lehet a telefonjukat is. A PIN kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett!

Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

Internetes vásárlás veszélyei

Manapság egyre elterjedtebb az online vásárlás. Bankkártyával történő fizetés estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében!

Tömegközlekedésnél  

Táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat, amelyet ne a hátukon vagy vállukon viseljenek!

Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tömeget!

Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy a nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják!

Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják a csomagmegőrzőket!

Tömegközlekedési eszközökre való le- és felszálláskor a táskáikat ne bízzák idegen emberekre!

Lopás esetén értesítsék a vonatvezetőt vagy jegykezelőt és a rendőrséget!

Autófeltörések megelőzése érdekében

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék! A gépkocsiban látható helyen hagyott kabát akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes.

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják be amikor kiszálltak a kocsiból még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni!

Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, amely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig jól kivilágított parkolóban álljanak meg.

Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsijukon, melyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, értesítsék a rendőrséget!

Téli közlekedés

Decembertől nem csak a hideg idő, hanem az ünnepek miatt felduzzadt forgalom is okozhat bosszúságot, ezért a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

– Óvatosan közelítsék meg a gyalogos átkelőhelyeket!

– Legyenek türelmesek, figyeljenek jobban egymásra, a gyalogosokra és a kerékpárosokra is!

– Elsősorban a fő közlekedési útvonalakat használják, mert ezek azok az utak, amelyeket legelőször „hó- és jégmentesítenek”.

– Havas, jeges úton az egymással szemben közlekedő járművezetők fokozott óvatossággal haladjanak el egymás mellett (ilyenkor ugyanis előfordul, hogy nem látszik az útpadka, illetve a felezővonal).

– A téli gumi mindenképpen ajánlott, nem csak profil mélysége miatt, de anyagában is másként viselkedik az úton.

– A közlekedés során hirtelen fékezést és kormánymozdulatot lehetőség szerint ne végezzünk!

– Hosszabb útra indulás előtt azt javasoljuk, hogy tájékozódjanak a várható időjárási körülményekről és az utak állapotáról; lehetőség szerint vigyenek magukkal meleg italt, pokrócot, hólapátot.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy az ünnepekkor legyenek türelmesek, óvatosak, körültekintőek, vigyázzanak valamennyi, a közlekedésben résztvevőre, hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket.

Vélemény, hozzászólás?