Érik a cseresznye Tormaföldén

A Zala megyei Tormaföldén már május elején piroslik, érik az ízletes cseresznye.

A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége.
Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik.
Az alnemzetséget az különbözteti meg a Prunus nemzetség többi képviselőjétől, hogy virágai nem magányosan állnak, hanem 2–5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú termésén pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen.

Képviselőik az északi félgömb mérsékelt égövi területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában.
A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben.
zletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert; gyakran kifejezetten a tavaszi virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik őket, különösen az ázsiai fajokra jellemző a díszes virágzat – írja a Wikipédia.

A korai, májusi cseresznyékről készült fotókat Harcz Endre készítette, aki munkatársaival a tormaföldei Fügeliget Kft-t üzemelteti és ahol a szezonban az ország egyik legfinomabb kiwije, fügéje kapható.

Kevesen tudják, azt, hogy ez Európa legnagyobb, egybefüggő fügeültetvénye 🙂