Az iszapról! Balatonmáriafürdő polgármestere szerint a sajtónak egy szenzációval több volt

Többen szívesen látogatjuk a balatoni strandok közül a balatonmáriafürdői pihenőhelyeket. Egyrészt közel van, másrészt időközben a szolgáltatások színvonala is olyanná kezd alakulni Márián, mint bármelyik kisebb Magyar Tenger-parti településé.

Az utóbbi időkben Balatonmáriafürdő strandjainak eliszaposodásáról cikkezett a hazai sajtó és a napokban a az üdülőtelepülés honlapján Galácz György polgármester is megosztotta álláspontját az üggyel kapcsolatban. Így.

balatonmáriafürdő iszap

Vastag iszapréteg borítja Balatonmáriafürdő egyik strandjának lépcsőjét 2015. október 10-én. Az elmúlt időszakban hatalmas iszaposodás kezdődött a térségben, az 50-80 centiméter mély iszap miatt a csónakok és a stégek megközelíthetetlenek. MTI Fotó: Varga György

“Az elmúlt hónapokban sokan aggódva figyelték a balatonmáriafürdői strandok eliszaposodásának folyamatát. A sajtóban megjelent feltételezések felkorbácsolták a kedélyeket, vészharangot kongattak, hogy „veszélyben a baranyai üdülőtulajdonosok nyaralóhelye”.
Többen „szakértőként” próbálták a felelőst, vagy felelősöket megnevezni. Különböző fórumokon minősíthetetlen vélemények jelentek meg minden következmény nélkül.
Valljuk be őszintén, a sajtónak is jól jött az iszap, egy szenzációval több volt. Pedig a Balatonban mindig volt iszap, most is van, a jövőben is lesz. A Balaton egyszerűen ilyen.
Az igaz, jelenleg, valamilyen ok miatt nálunk sokkal több van! Balatonmáriafürdő Önkormányzata a helyzet kezelésére felvette a kapcsolatot a Vízügyi Igazgatósággal és a Balatoni Fejlesztési Tanáccsal. A Vízügyi Igazgatóság szakemberei már vizsgálják, hogy mi az oka a nagymennyiségű iszap megjelenésének. Ennek a vizsgálatnak az eredménye határozza meg a további teendőket. Az már biztos, a Siófoki Vízügyi kirendeltséggel egyeztetve, december elsejétől megkezdjük a problémás területeken a nád karbantartását. Ez érinti Balatonmáriafürdő összes strandját, illetve lejáróját.
Mivel ekkora mennyiségű iszap eltávolítására az önkormányzatnak nincs pénze, ezért levélben a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz fordultunk segítségért. Az a célunk, hogy jövőre, a szezonkezdésre a szépen felújított strandjaink előtt mindenki számára élvezhető vízfelület legyen. Azonban teljes iszapmentességet nem tudunk ígérni. Galácz György polgármester”

Vélemény, hozzászólás?