Műszaki mentő verseny: Nagykanizsa képviseli Zalát az országos döntőben

Műszaki mentő versenyt rendezett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 5-én, kedden Lentiben, ahol a helyi LE-KO Kft. telephelyén kialakított pályákon bizonyíthatták felkészültségüket a megye Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságok csapatai.

A versenyen a házigazda lenti mellett a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi HTP mérte össze tudását. A viadal tétje az április végén rendezendő országos döntőbe való bekerülés volt.

A versenyfeladatok mindegyike egy szimulált közlekedési baleset felszámolása volt. Elsőként a lenti tűzoltóknak akadt dolga egy olyan esetnél, amikor villanyoszlop dőlt egy autóra, egy ember pedig beszorult. Másodiknak a keszthelyi tűzoltók érkeztek a pályára, akiknek egy oldalára dőlt autó alá szorult sérültet kellett kimenteniük. Harmadiknak a zalaegerszegiek érkeztek ki a szituációs káreseményhez, számukra egy felborult autó alá teljes testtel beszorult embert kellett kimenteniük. A versenyt a nagykanizsai csapat zárta, akiknek egy tetejére borult autóból kellett gyorsan és szakszerűen kiemelniük egy eszméletlen sérültet.  

A csapatok a mentés folyamán különböző, a jármű szerkezetének megbontására alkalmas szakfelszereléseket alkalmaztak. A műveletek végrehajtásának sorrendjét, a stabilizálás módját a műszaki mentés vezetője határozta meg, ennek megfelelően a négy csapattól más-más megoldást láthattak a versenybírák, akik a csapattagok közötti kommunikációt és a sérült szakszerű ellátását is pontozták.

Az ítészeknek nem volt egyszerű dolguk, hiszen a házigazda és a nagykanizsai csapat között dőlt el a továbbjutás sorsa. Végül a bírák úgy döntöttek, hogy ha hajszállal is, de a nagykanizsai csapatot juttatják az országos döntőbe. A végeredmény:

  1. Nagykanizsa HTP
  2. Lenti HTP
  3. Keszthely HTP
  4. Zalaegerszeg HTP

A rendezvény végén az okleveleket Takács Ottó tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes adta át a résztvevőknek, illetve értékelte is a látottakat, csakúgy, mint Bajsz András tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő. A szervezők megköszönték az állománynak a versenyen való helytállást, illetve megemlítették, hogy a viadal jó alkalmat nyújtott arra, hogy a tűzoltók tovább mélyíthessék tudásukat és gyakorlatukat az ilyen káreseményeknél. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében gratulálunk a résztvevőknek, a győztes csapatnak pedig sok sikert kívánunk a hónap végén esedékes országos döntőben! – tudatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. (Fotók: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, Zala MKI)