Lódarazsak miatt gyújtotta fel a budit, hívni kellett a tűzoltókat

A napokban a Zalavárhoz közeli erdőből érkezett riasztás a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. A bejelentő elmondta, hogy egy fa illemhelyiség kapott lángra. A riasztott zalakarosi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor az építmény teljes terjedelmében égett, amit az egység vízsugárral eloltott. Mint kiderült, a terület gazdája azért gyújtott tüzet az illemhelyiségben, mert oda lódarazsak fészkelték be magukat. A tűz minden bizonnyal megoldotta ezt a problémát, ugyanakkor akár a környező erdős részre is átterjedhetett volna. Ráadásul a méhek, darazsak irtásának, befogásának nem feltétlenül ez a megfelelő módja. 

Az elmúlt években előfordult már megyénkben, hogy félresikerült, „házi” darázsirtásból lett komolyabb tűz. 2020-ban egy, a saját ingatlanján álló régi busz fülkéjéből szerette volna kiirtani a darazsakat a terület tulajdonosa Nagykanizsán. A füstölés közben egy szikra a fülke szigetelését begyújtotta. Mire a helyi hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, sikerült eloltania a tüzet.

Ugyanakkor egy eszteregnyei magánszemélynek már nem volt ilyen szerencséje: egy 50 négyzetméteres, fából készült melléképület kapott lángra a darazsak szakszerűtlen eltávolítása miatt, amiből a nagykanizsai hivatásos tűzoltóknak egy acetilén palackot is ki kellett hozniuk. Az épület teljes terjedelmében leégett, és csak a gyors, szakszerű beavatkozásnak volt köszönhető, hogy nagyobb baj nem történt.  

A darázsirtás és méhrajbefogás nem a katasztrófavédelem feladata! Az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek, valamint az erre vállalkozó méhészek tudják szakszerűen megoldani. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján feltüntette azokat a személyeket, akik ilyen helyzetben segíteni tudnak! 

A házilagosan végzett, általában füstölésre épülő módszert viszont – éppen a fenti példák alapján – tűzvédelmi szempontból semmiképp sem ajánljuk, mivel jelentős veszélyforrás. Éppen ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét: amennyiben ingatlanjaikban darázsfészket, vagy nagyobb méhrajt találnak, minden esetben forduljanak szakemberhez, és ne maguk próbálják eltávolítani a rovarokat! Amellett, hogy komolyabb tűzesetet is kreálhatnak, még az egészségüket is kockára teszik azok, akik ilyen beavatkozásba saját módszereikkel fognak bele. A rovarok csípése fájdalmat, érzékenység esetén komolyabb szövődményeket is okozhat, ezért fontos, hogy azt csakis kizárólag szakember végezze! – hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. (Fotó: Wikipédia)