Zsebre dolgozott az önkéntes parkolóőr

Egy 1987-ben született kaposvári férfi tavaly március 29. és december 02.-a közötti időben, több személyt jogtalan haszonszerzés céljából tévedésbe ejtett, oly módon, hogy magát parkolási díj szedésére jogosult személynek tüntette fel, és egyes sértetteket parkolási díj jogcímén, másokat pedig parkolójegy vásárlása hiányában bírság fizetése jogcímén, különböző pénzösszegek átadására kötelezett. A férfi cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

 • Március 29.-én délben Keszthelyen, a Pál utcában, a Vadászati Múzeum parkolójában odament három autóbuszvezetőhöz, és parkolási díj jogcímén 2.000, 10.000 Ft., illetve 20 euró készpénzt kért. Az érintettek 5.000, 2.000 Ft-ot és 20 eurót adtak át a férfinek.
 • Tavaly május 21.-én Keszthelyen, a Sopron utcában egy olasz állampolgárságú autóbusz vezetőtől parkolási díj jogcímén 20 euro készpénzt kért és kapott, a parkolási díj kifizetésének igazolásául pedig „szabadságengedély” elnevezésű tömbből kivett lapot adott át
 • Május 25. napján, majd 2019. június 22.-én Keszthelyen, a Kastély közelében parkoló, holland autóbusz vezetőjétől kért a parkolási díj megfizetésének hiánya miatt alkalmanként 20 euro készpénzt. A sértett azonban – mivel a sértett felismerte, hogy a terhelt nem parkolóőr – a kérésnek nem tett eleget.
 • Június 17-én délután a Kastély parkolójában ismeretlen személytől ismeretlen összegű készpénzt kért parkolási díj jogcímén.
 • Június 18.-a előtti héten Keszthelyen, a Bástya utcában parkolási díj jogcímén 2.000 Ft kért és kapott egy autóbusz vezetőjétől. A terhelt ezt követően, 2019. június 18.-án dél körül ismételten odament a Keszthely, Sopron utca 35. szám előtti útszakaszon parkoló az autóbusz vezetőhöz, majd parkolási díj jogcímén ugyancsak 2.000 Ft összegű készpénzt kért a sértettől. A sértett azonban ekkor már nem adta át a kért összeget a terheltnek, hanem kérdőre vonta őt a korábbi cselekménye miatt, és kilátásba helyezte a rendőrség értesítését. A terhelt ekkor visszaadott a sértettnek 2.000 Ft készpénzt.
 • Június 22. napján 11 óra körüli időben Keszthelyen, a Kastély utca 01. szám alatti parkolóban várakozó szlovák állampolgárságú, ismeretlen kilétű autóbuszvezetőtől 20 euro készpénzt kért és kapott parkolási díj jogcímén.
 • Június 22.-én 11 óra körül a Kastély utca 01. szám alatti parkolóban várakozó, belga rendszámú autóbusz ismeretlen kilétű vezetőjétől 2.000 Ft kért parkolási díj jogcímén. A sértett a kért összeget átadta a terheltnek. Egy korábbi károsult azonban időközben felhívta az ismeretlen kilétű sértett figyelmét a terhelt megtévesztő magatartására, ezért a sértett még a helyszínen, nyomban visszavette a terhelttől a készpénzt.
 • Szeptember 20.-án Keszthelyen, a Viviera Beach parkolójában parkoló lakókocsi használójától jogosulatlan parkolás jogcímén 50 euro készpénzt kért és kapott.
 • Október 27.-én délben Keszthelyen, a Kastély előtti útszakaszon parkoló autóbusz cseh állampolgárságú vezetőjétől parkolójegy megváltásának hiányára hivatkozással, bírság jogcímén 30 euro készpénzt kért. A sértett egy 100 euro címletű bankjegyet adott át a terheltnek, azzal, hogy a különbözetet a terhelt a bankjegy felváltását követően visszaadja a sértettnek. A bankjegy felváltására azonban nem került sor, a terhelt a teljes összeget jogtalanul eltulajdonította.
 • November 16.-án délután Keszthelyen, a Pál utcában, a Vadászati Múzeum parkolójában várakozó francia állampolgár sértettől parkolójegy megváltásának hiányára hivatkozással, bírság jogcímén 30 euro vagy 9.000 Ft készpénzt kért, melynek eredményeként a sértett 30 euro készpénzt adott át a terheltnek. A terhelt pedig a bírság kifizetésének igazolásául egy „szabadságengedély” elnevezésű tömbből kivett lapot adott át sértettnek.
 • November 28.-án délben Keszthelyen, a Kastély utában, a gépjárművel parkoló, kínai állampolgár sértettől a megváltott parkolási idő túllépésére hivatkozással, bírság jogcímén 40 euro készpénzt kért. Mivel az összeget a sértett aránytalannak tartotta, a terhelt végül 20 euro készpénzt kért a sértettől. A sértett a terhelt magatartásának eredményeként 6.000 Ft készpénzt adott át a terheltnek. A terhelt pedig a bírság kifizetésének igazolásául egy „szabadságengedély” elnevezésű tömbből kivett lapot bocsátott a sértett rendelkezésére.
 • December 02.-én dél körül Keszthelyen, a Kossuth Lajos utcában, egy gépjárművel várakozó német állampolgár sértettől parkolójegy megváltásának hiányára hivatkozással, bírság jogcímén 20 euro vagy 6.000 Ft készpénzt kért. A sértett egy 10.000 Ft címletű bankjegyet adott át a terheltnek, azzal, hogy a különbözetet a terhelt a bankjegy felváltását követően visszaadja a sértettnek. A bankjegy felváltására azonban nem került sor, a terhelt a teljes összeget jogtalanul eltulajdonította.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség csalás vétsége miatt emelt vádat – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.