Zalakomári betörők jártak Zalaszentbalázsban és Bocskán

Egy 51 éves, többszörös visszaesőnek minősülő büntetett előéletű zalakomári férfi ismeretlen társával együtt eltulajdonítási szándékkal tavaly október 3-án éjfél előtt megjelent zalaszentbalázsi lakóházas ingatlannál.

Ide a terhelt egy Renault Laguna személygépkocsival érkezett, amelyet néhány órával korábban annak tulajdonosától kért kölcsön arra hivatkozással, hogy a Cserfőn lakó barátnőjét kívánja meglátogatni. A terhelt és társa észlelte, hogy a sértetti ingatlan csupán részben körbekerített, az egyik oldalról szántóföld határolja, ezért az ingatlanra innen hatoltak be, majd az udvaron álló régi istállóépülethez mentek, amelyet a sértett műhelyként használ. Az épület lakattal volt lezárva, amelyet a terhelt és társa egy magukkal vitt 60 cm-es feszítővassal megpróbáltak kinyitni, azonban nem jártak sikerrel, ezért leemelték az épület kétszárnyú faajtajának mindkét elemét a helyéről.

(A fotó illusztráció)

Ezután bementek az épületbe, majd onnan szerszámokat, akkumulátorokat, sarokcsiszolót, és 200 liter gázolajat vettek magukhoz 175.240. Ft értékben. Ezt követően a fenti tárgyakat a személygépkocsiba tették, majd a helyszínről távozva a gépjárművel Bocskára mentek.

A terheltek Bocskára 2019. október 4-én hajnalban érkeztek meg, majd megjelentek egy német állampolgár tulajdonát képező bocskai lakóháznál. Ezt követően mindketten a kerítésen átmászva előbb a lakóházhoz tartozó körbekerített udvarba, majd az ott álló és a lakóházzal egybeépült pajtához mentek.

Itt észlelték, hogy ugyan a pajta nagy méretű rácsozott elhúzható vaskapuját egy lakat zárja, azonban a vaskapu nem ér fel az épület tetőszerkezetéig, több, mint egy méter széles nyílás üresen maradt. Ezt kihasználva az elkövetők egyike bemászott a nyíláson át az épületbe, ahonnan társának kiadott egy 80.000 Ft értékű Husqvarna márkájú, Briggs & Stratton típusú önjáró fűnyírót annak fűgyűjtőjével együtt, amelyet ezt követően szintén a terhelt által használt gépjárműbe betettek.

A terhelt ezután Zalakomárba indult, útközben Nagyrécse külterületén azonban durrdefektet kapott, a jármű üzemképtelenné vált. Emiatt a gépjárműből a 4 db tehergépkocsi akkumulátort, a 2 db személygépkocsi akkumulátort, az 1 db önjáró fűnyírót valamint a 200 liter gázolajat kipakolta, míg a többi tárgy az autóban bent maradt.

Ezt követően az akkumulátorokat a fűnyíróval együtt a járműtől északnyugati irányban 5 méterre lévő szántóföldön a 150 cm magasan felnőtt fűben elrejtette azzal a szándékkal, hogy majd később elviszi, a gázolajat pedig ismeretlen személy segítségével a helyszínről – aki oda a terhelt telefonhívására érkezett – meg nem állapítható helyre szállította.

A helyszínen hátrahagyott illetve elrejtett tárgyakat azonban a terhelt már utóbb magához venni nem tudta, mivel 2019. október 4-én a reggeli órákban a szántóföldön mezőgazdasági munkát végeztek, amely során a tárgyakat megtalálták, s bejelentést tettek a rendőrségen, ahol emiatt büntetőeljárás indult.

Az ügyben a napokban a Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.