Védett állatokat lőttek ki, és preparáltattak a nagykanizsai és sormási férfiak

Egy 1983-ban született nagykanizsai férfi, – az I. rendű,- és egy 1958-ban született sormási férfi – a II. rendű vádlottak 2017. évben egy pötrétei székhelyű vadásztársaság tagjai voltak, míg egy 1973-as születésű nagykanizsai férfi – a III. rendű vádlott – szakképzett preparátor volt.

A három vádlott egymással bizalmas baráti viszonyban állt, az I. rendű és a II. rendű vádlottak rendszeresen együtt vadásztak és a III. rendű vádlotthoz vitték preparáltatni az általuk, illetve külföldi vendégvadászok által elejtett állatok egyedeit. Mindhárom vádlott ismerte a vadászatra, illetve a védett vagy fokozottan védett állatok egyedeinek valamint származékaiknak megszerzéséről, tartásáról, elpusztításáról, felhasználásáról, kereskedelméről, az országba történő behozataláról és az országból történő kiviteléről rendelkező jogszabályokat és tilalmakat.

(A férfiak barnamedvét is lőttek és kipreparáltattak)

Az I. rendű vádlott 2017. évben a vadásztársaság titkára, majd 2018. évben egy másik vadásztársaság vadászatszervezője volt. A vádlottak kiterjedt ismerősi és baráti kapcsolatokkal rendelkeztek a belföldi és a környékbeli országok vadászai között.

Az I. rendű vádlott és a II. rendű vádlott 2017. év őszén, november 3. előtt közösen illegális medvevadászaton vettek részt, ahol mindketten elejtettek egy-egy barnamedvét. Az elejtett medvék bőrét és koponyáját 2017. december 12-én eljuttatták a III. rendű vádlottnak azért, hogy ő azt készítse ki a számukra. A III. rendű vádlottal már előzőleg megbeszélték, hogy medvére fognak vadászni és az elejtett medvéket nála kipreparáltatják.

A 2 db barnamedve bőrt és a 2 db barnamedve koponyát a III. rendű vádlott átvette, és azokat kikészíttette a megrendelők kérésének megfelelően. Ezt követően 2018. májusában a III. rendű vádlott I. rendű és II. rendű vádlottaknak a kikészített barnamedve trófeákat átadta. I. rendű vádlott az általa megszerzett élethűen kipreparált barnamedve trófeát a vadászházban helyezte el.

A rendőrség 2018. szeptember 13-án a vadászházban kutatást hajtott végre, amikor a barnamedve trófeát lefoglalták, és a Pest Megyei Kormányhivatalnak kiadták. A Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság határozatával a barna medve trófeát az I. rendű vádlottól elkobozta.

A II. rendű vádlott az általa megszerzett szőnyegszerűen kikészített barnamedvebőr és a talapzatra helyezett kifehérített koponya trófeákat a hétvégi házában tartotta 2018. október 19. napjáig, amikor a rendőrség nála kutatást tartott és tőle a barnamedve trófeákat lefoglalták. A Pest Megyei Kormányhivatal, mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság a 2019. október 14-én kelt határozatával a II. rendű vádlottól elkobozta a lefoglalt trófeákat.

A barnamedve (Ursus Arctos) fokozottan védett fajnak minősül, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Trófeájának tartása EU-bizonylat, vagy CITES export- és import engedély megléte esetén lehetséges. Az I. rendű és a II. rendű vádlottak az általuk elejtett barnamedve egyedek származékainak megszerzésére és tartására nem rendelkeztek engedéllyel. Erről a III. rendű vádlott mindvégig tudomással bírt. A barnamedve egyedének jognemű hasznosítása kizárólag természetvédelmi hatósági engedély megléte esetén lehetséges, amellyel a III. rendű vádlott szintén nem rendelkezett, úgy a barnamedve egyedek származékai jogellenesen szerezte meg.

Az I. rendű vádlott 2018. januárjában Nagykanizsa környékén tartott vadászat alkalmával a pötrétei vadászházban átvett két svájci állampolgár vendég-vadászoktól egy hűtőtáskát, azért, hogy az abban levő madártetemeket el juttassa a III. rendű vádlotthoz, preparálás végett. Az I. rendű vádlott a vadásztársaság pötrétei vadászházának fagyasztószekrényében helyezte el az átvett hűtőtáskát, amit később 2018. május 2-án juttatott el a III. rendű vádlotthoz.

A hűtőtáskában 1 példány 25.000 Ft értékű vizityúk (Gallinula chloropus), 1 példány 50.000 Ft értékű karvaly (Accipiter nisus) 1 példány 25.000 Ft értékű, a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó, pontosan nem beazonosítható egyed, 2 példány, darabonként 50.000 Ft értékű egerészölyv (Buteo buteo) volt, melyek természetvédelmi értéke összesen 200.000 Ft volt, így meghaladta a fokozottan védett élő szervezet egyedei esetében megállapított, pénzben kifejezett legalacsonyabb értéket, amely 100.000 Ft.

A fenti madárfajok védett fajoknak minősülnek, magyarországi vadászatuk hatóságilag tilos. Megszerzésük és tartásuk kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges. Ilyen engedéllyel sem az I. rendű vádlott, sem a III. rendű vádlott nem rendelkezett. A rendőrség a III. rendű vádlott nagykanizsai házánál 2018. augusztus 15. napján megtartott kutatás alkalmával a vízityúkot, a karvalyt és a 2 db egerészölyvet kipreparált állapotban megtalálta és lefoglalta.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője. (Fotó: Wikipédia)