Vádemelés: tigrist és leopárdot is preparált Nagykanizsán

Az 52 éves nagykanizsai férfi saját vállalkozásként állati eredetű preparátumok készítésével és feldolgozásával foglalkozik.

A vádlott érdekeltségébe tartozó négy nagykanizsai ingatlanban más eljárással összefüggésben végzett hatósági ellenőrzés során a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, valamint a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló rendeletekben szereplő, nagyszámú egyedre bukkantak az ellenőrök.

A fokozottan védett fajok, mint pl. a kis kárókatona, rétisas, kerecsensólyom, vándorsólyom, uhu és a vidra természetvédelmi értéke egyedenként százezer és egymillió forint között van.

A védett fajok közül megtalálható volt többek között szürke gém, barna rétihéja, egerészölyv erdei fülesbagoly, nagy fakopáncs, füsti fecske, fekete rigó, vakond és európai mókus is, melyek természetvédelmi értéke 25 000-50 000,-Ft között van.

A vadon élő védett állatfajok közül a vizsgálat során előkerült 5 db kölyök tigris és egy kölyök leopárd egyed is.

A felsorolt fajok egyedeinek hasznosítása kizárólag természetvédelmi hatósági engedély meglétével lehetséges, melyekkel a vádlott és vállalkozása sem rendelkezett, azok meglétét a megrendelés időpontjában megrendelő személyeknél nem ellenőrizte, s ennek ellenére, ezek hiányában vállalta az elpusztult egyedek preparálását, illetve a fenti egyedeket jogellenesen szerezte meg.

A férfivel szemben többrendbeli természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség a napokban – tájékoztatta honlapunkat dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.