Vádemelés a nagykanizsai illegális pénzváltók ügyében

Egy 1962-ben valamint egy 1956-ban született nagykanizsai férfi az 1990-es évek vége óta, egészen a 2019. január 29. napján történ elfogásukig rendszeresen és üzletszerűen folytattak külön-külön pénzváltási tevékenységet először a Nagykanizsa, Erzsébet téren, majd a 2000-es évektől a Nagykanizsa, Zrínyi Miklós utca 15. szám alatti Dél-Zala Áruháznál, az áruház bejáratánál, a bejáratnál lévő szélfogóban, illetve a bejárat előtti járdaszakaszon.

A terheltek ezen tevékenysége Nagykanizsán köztudott volt, a nagykanizsai lakosok, vagy Nagykanizsán átutazóban lévő személyek szájhagyomány útján, illetve ismerősökön keresztül jutottak el a terheltekhez, akik az engedéllyel rendelkező pénzváltóknál kedvezőbb feltételekkel váltottak. A terheltek a pénzváltási tevékenységet jellemzően – az ünnepnapok kivételével – hétfőtől-péntekig 07 óra 30 perctől, vagy 08 órától 16 óráig, vagy 16 óra 30 percig, szombaton 07 óra 30 perctől, vagy 08 órától 13 óráig végezték.

A terheltek a pénzváltás során használt készpénz kisebb részét ruházatukban tartották, nagyobb részét pedig az általuk használt és az áruház előtt, vagy közvetlen közelében leparkolt gépkocsijukban tárolták, így a terheltek egyes esetekben az áruház szélfogójában váltottak, más esetben pedig az ügyféllel a parkoló autóhoz mentek és a pénzváltásra ott került sor.

A terhelteknek ebben az időszakban más, fő állású munkahelyük nem volt, jövedelmük nagy része a pénzváltásból, a különféle valuták – jellemzően euró, horvát kuna, svájci frank, angol font, amerikai dollár – vételi és eladási árfolyama közötti különbségből eredő nyereségből származott. Az I. r. terhelt 2018. nyarától használt egy Toyota Land Cruiser típusú gépkocsit, míg a II. r. terhelt évek óta használt egy Volkswagen Passat típusú személygépkocsit. A nyomozó hatóság 2019. január 29. napján a Nagykanizsa, Zrínyi Miklós utca 15. szám alatti Dél-Zala Áruháznál intézkedett a terheltekkel szemben és előállította őket.

A nyomozó hatóság az intézkedés során

  • az I. r. terhelt ruházatából lefoglalt – különböző címletekben – 2.524.500,-Ft-ot, 1.820 Eurót, 720 horvát kunát, valamint 3.000 angol fontot;
  • az általa használt és az áruház közelében parkoló Toyota Land Cruiser típusú gépkocsiból lefoglalt – különböző címletekben – 20.088.000,-Ft-ot, 42.555 Eurót, 136.131 horvát kunát, 11.360 svájci frankot, 7.220 angol fontot, valamint 7.600 amerikai dollárt;
  • a II. r. terhelt ruházatából lefoglalt – különböző címletekben – 5.283.400,-Ft-ot, valamint 13.186 Eurót;
  • a II. r. terhelt tulajdonában lévő és általa használt, az áruház közelében parkoló Volkswagen Passat típusú személygépkocsiból lefoglalt – különböző címletekben – 69.643.000,-Ft-ot, 10.000 Eurót, 3.410 horvát kunát, 300 angol fontot, 15.500 svéd koronát, valamint 2.170 amerikai dollárt. A 2019. január 29. napján történt elfogásukkor a terheltek a birtokukban – a ruházatukban, illetve az általuk használt gépkocsikban – lévő pénzt az üzletszerű pénzváltási tevékenységhez használták, illetve azt arra szánták.
    A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény
  • 3. § (2) bekezdés a) pontja alapján az üzletszerűen – forintban, valutában, illetve devizában – végzett pénzváltási tevékenység kiegészítő pénzügyi szolgáltatás.
  • 6. § 92. pontja alapján pénzváltási tevékenység: külföldi fizetőeszközök adásvétele a törvényes fizetési eszköz ellenében, valamint külföldi fizetési eszközök adásvétele külföldi fizetési eszközök ellenében.
  • 6. § 116. pontja alapján üzletszerű tevékenység az ellenérték fejében nyereség, illetve vagyonszerzés végett – előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányuló – rendszeresen folytatott gazdasági tevékenység.
  • 3. § (3) bekezdése alapján, ha törvény másként nem rendelkezik, kizárólag a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Banknak az e törvény alapján kiadott engedélyével végezhető a (2) bekezdésben meghatározott kiegészítő pénzügyi szolgáltatás, így a (2) bekezdés a) pontjában szereplő üzletszerűen végzett pénzváltási tevékenység.

Az I. r. és a II. r. terheltek semmilyen, a Magyar Nemzeti Bank engedélyéhez kötött tevékenység végzésére jogosító engedéllyel nem rendelkeztek, magánszemélyként nem is kaphattak volna ilyen engedélyt, továbbá hitelintézet, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésével foglalkozó közvetítő alkalmazottjai sem voltak. Így a terheltek az általuk folytatott üzletszerű pénzváltási tevékenységet törvényben előírt engedély nélkül végezték.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.