Többször megverte a 7 éves mentálisan sérült gyereket a szociális intézmény gondozónője

Az ügy 60 éves, zalaegerszegi vádlottja 2007. augusztus 1. napjától gondozónőként dolgozott a Zalaegerszeg, Külső-Kórház u. 2. szám alatt található Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben, ezen belül 2019-2020-ban az értelmi fogyatékos emberek ellátását biztosító Napraforgó Otthonban.

Az otthon lakói közt volt egy 2015-ben született középsúlyos értelmi fogyatékos gyermek, aki 2019-ben került az otthonba. A vádlott a gyermek betegségéből adódó magatartási problémáit – különösen a gyermek székelésével kapcsolatos problémákat – nem tudta megfelelően kezelni, folyamatosan durva hangnemben, kiabálva beszélt a gyermekkel, emellett több alkalommal bántalmazta is a gyermeket az alábbiak szerint:

2019 decemberében, karácsony körül a vádlott megtépte a gyermek haját, mert az nem akart bemenni a szobájába, 2020 januárjában a gyermeket alkarjánál fogva a fürdőszobába vezetve rávágott kk. sértett jobb kezére, februárban megtépte a gyermek haját, illetve a ruháját is megrángatta, áprilisban a gyermek olyan helyekre mászott fel, ahova nem volt szabad (ablakpárkányra, asztalra), ezért a vádlott a kezénél, illetve a hajánál fogva durván lerángatta a gyermeket, folyamatosan kiabált vele. Ugyanezen a napon ebédnél a kislány eldobta az ebédjét, ezért a vádlott pofon ütötte. 2020. június 8. napján vádlott a meztelen gyermeket a fürdőszobába rángatta, rácsapott a gyermek testére, majd ellátta, vagyis letörölgette és felöltöztette, de mindvégig kiabált, a korábbiakhoz hasonló szavakkal csúnyán beszélt vele, szidalmazta a gyermeket, de előfordult olyan is, hogy hideg vízben fürdette le a gyermeket.

Fenti eseteken túl, 2020 májusának végén, illetve 2020 júniusában is több alkalommal a pólójánál fogva a szobájába rángatta, valamint megtépte a gyermeket.

A vádlott gyermekkel való bánásmódja, hangneme és a gyermek bántalmazása miatt a vádlott egyik gondozó munkatársa névtelen bejelentést tett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermekvédelmi vonalára, emiatt a vádlottat azonnal felmentették a munkavégzés alól, majd közalkalmazotti jogviszonyát megszüntették.

A gondozónő gyermekkel való bánásmódjának, folyamatosan durva hangnemének és erőszakos fellépésének, a gyermek rendszeres bántalmazásának hatására a gyermek rettegett a vádlottól, ha közeledett hozzá, összerezzent, próbált elbújni, kezét – a fejét, arcát védve – azonnal védekezésre emelte, a vádlott jelenlétében visszahúzódóvá vált. A vádlott magatartása súlyosan veszélyeztette a gyermek érzelmi és erkölcsi fejlődését.

A nő ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon – tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség címzetes fellebviteli ügyésze, helyettes szóvivője.