Terror az Ady utcában

Egy 1959-ben született nagykanizsai férfi vádlott 2017. januárját követően az interneten megismerkedett egy nővel -a sértettel-, akivel 2017. május 30-án élettársi kapcsolatot létesített.
A sértett már ekkor több betegségben szenvedett, 2005-ben előbb a cukorbetegsége miatt leszázalékolták, majd 2019. május 1. napjától mozgásszervi bántalmak miatt súlyos fogyatékosnak minősül, önálló életvitelre nem képes, ápolásra szorul.

Az élettársi kapcsolat alatt az ápolója a vádlott volt, aki a sértett után 2019. július 22. és 2020. augusztus 31. napja között ápolási díjban is részesült. A sértett a mozgásszervi fogyatékossága miatt nagyon nehezen mozog, a lakásban is kizárólag bottal, míg azon kívül 2018. júniusától kezdődően elektromos kerekesszékkel képes csak járni. A pár kezdetben a Nagykanizsa, Csengery utcai lakásban, majd miután az lakhatatlanná vált, 2018. évtől a Nagykanizsa, Ady Endre utcai lakásban lakott.

A felek kapcsolata azonban pár hónap elteltével a vádlott italozó életmódja miatt megromlott, ekkor már naponta veszekedtek, amely több esetben a vádlott részéről tettlegességig fajult. A bántalmazásra minden esetben a közösen használt lakásban és a vádlott ittas állapotában került sor.

-2019. január 10-én 15.37 órát megelőzően a vádlott sérülést nem okozva egy ízben belerúgott a sértett lábfejébe, majd papuccsal a jobb kézfejét ütlegelte. A történtek miatt rendőrségi jelzésre a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2019. január 23. napján gondozásba is vette a sértettet.

(A fotó illusztráció)

-2019. május 13-án a vádlott ismeretlen módon ismét bántalmazta a sértettet, akit emiatt a családsegítők egy ismerőséhez kimenekítettek. A vádlott azonban megígérte a sértettnek, hogy ilyen soha többé nem fordul elő, ezért a sértett ebben bízva 2019. május 16-án visszatért a vádlotthoz. A kapcsolat azonban továbbra sem javult, a sértett 2019. november 11-én, tavaly június 7-én, június 12-én, augusztus 30-án, augusztus 31-én, szeptember 14-én, október 26-án, november 23-án, december 9-én is rendőri segítséget kért a vádlotti tettlegesség miatt.

-2020. június 7-én 23.40 órát megelőzően a vádlott rátámadt az ekkor a lépcsőházban éppen az elektromos kerekesszékét feltöltő sértettre, akit többször ököllel arcul ütött, majd elvette a sértett járást segítő botját, azt eltörte, a kerekesszéket pedig kitolta az udvarra. A sértett bal arcfele a bántalmazás miatt beduzzadt, a szája pedig enyhén vérzett, sérülései legfeljebb 8 napon belül gyógyulóak voltak.

-2020. augusztus 30-án 18.15 órát megelőzően a vádlott egy ízben ököllel arcul ütötte a sértettet, az ütés a jobb szeme alatt találta el, amelytől elesett, ezt követően a vádlott előbb a földön fekvő sértett vállát és felkarját megrúgta, majd miután a sértett felállt, őt mellkason is ütötte. A bántalmazás következtében a sértett a jobb oldali járomív tájék „diónyi” nagyságúnak leírt lágyrész zúzódását-bevérzését, a jobb oldali alkar és felkar 2 db 10 cm-es hámfosztását, a jobb oldali vállízület tájék zúzódását, valamint a 41-es számú fog kimozdulását szenvedte el. A sérülések önmagukban és összességükben is 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülések.

-2020. augusztus 31-én 15.50 órakor a vádlott ismét többször tenyérrel megütötte illetve megrúgta a sértettet, aki emiatt bejelentést is tett a rendőrségen. A vádlott még a kiérkező rendőrök jelenlétében is agresszíven lépett fel, és a sértettet jobb kézzel egy ízben újból pofon ütötte. Emiatt a rendőrök ideiglenes megelőző távoltartást, majd a Nagykanizsai Járásbíróság 2020. szeptember 1. napján kelt végzésével 60 napra megelőző távoltartást is elrendelt a vádlottal szemben.

-2020. november 23-án 14.30 órakor a vádlott ittasan érkezett haza, emiatt élettársával ismét szóváltásba keveredett, amely során a sértettet többször ököllel arcul ütötte, amely következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló koponya zúzódást szenvedett.

2020. december 9-én 12.49 órát megelőzően a vádlott az ekkor egy széken helyet foglaló sértettet többször arcon ütötte, egy kozmetikai tükörrel fejbe vágta, majd a kitört üvegszilákkal a sértett felé szúrt, megvágva a sértett bal kéz fejének több ujját. A bántalmazás során a sértett 8 napon belül gyógyuló fejsérülést, balesetszerű nekiütődésnek illetve más személytől származó ütésnek-rúgásnak-harapásnak-karmolásnak minősített sérülést szenvedett. A történtek miatt a rendőrség ismét ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el a vádlottal szemben.
A bántalmazások miatt a sértett végül az élettársi kapcsolatot megszakította, a vádlottól különköltözött, 2020. december 15. napjától már egyedül él.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntette vétsége miatt emelt vádat a napokban – közölte honlapunkkal kedden dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.