Telefonos csalók ellen emeltek vádat Nagykanizsán

Egy 1997-ben született nagykarácsonyi férfi -a II. rendű- és unokaöccse, egy 2001-ben született ercsi férfi -a III. rendű vádlott- 2020. október 5-én Székesfehérváron egy áruház közelében megszólították, majd az autójukhoz hívták az éppen üres üvegeket gyűjtögető I. rendű vádlottat, – egy 1967-ben született székesfehérvári férfit- akit korábban nem ismertek.

Beszélgetni kezdtek vele, eközben rávették arra, hogy a saját nevére, de az ő részükre vásároljon előfizetéses telefonkészülékeket. Vállalták, hogy a vásárlásokhoz ők biztosítanak pénzt, és 15.000 Ft-ot ígértek az I.rendű vádlottnak a közreműködéséért. Kezdetben azt állították, hogy azért kell a vásárláshoz harmadik személy, mert ők menekültek, nincsenek okmányaik, nem tudnak előfizetési szerződést kötni.

Azt is ígérték az I. vádlottnak, hogy a telefonszolgáltatók felé a törlesztőrészleteket fizetni fogják. Amikor az I. rendű vádlott ebbe beleegyezett, hárman elutaztak Zalaegerszegre, majd Nagykanizsára. Útközben a II. és III. rendű vádlottal folytatott beszélgetésből az I. rendű vádlott már tudta, hogy társainak nem áll szándékában az előfizetői szerződéses díjakat és a megvásárolt telefonok vételárának törlesztőrészleteit kifizetni, azonban ennek ellenére a tevékenységükben továbbra is részt vett, mert meg akarta kapni a neki ígért 15.000 Ft-ot.
Az I. rendű vádlottnak nem állt szándékában saját részére előfizetési szerződést kötni és telefonkészülékeket vásárolni, mivel munkahellyel nem rendelkezett, havi 22.800 Ft segélyből tartotta fenn magát, így nem lett volna képes kifizetni a szerződés alapján őt terhelő költségeket.

Nagykanizsán a vádlottak egy áruház épületébe mentek, ahol egy távközlési cég által üzemeltetett üzletben az eladót a vásárlási és fizetési szándékuk tekintetében megtévesztve I. rendű vádlott nevére előfizetési szerződést kötöttek, és 2 db Samsung Galaxy A 51 DS 128 GB típusú készüléket vettek, melyek listaára, azaz kiskereskedelmi bruttó vételára készülékenként 122.540 Ft volt. A vásárláskor 65.080 Ft előleget fizettek a vádlottak. A két telefont a II. rendű és III. rendű vádlott ismeretlen körülmények között később értékesítette és a vételárat egymás között elosztották. Az I. rendű vádlott a vételárból nem részesült. A három vádlott a cégnek 180.000 Ft. kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg.

A három vádlott még ugyanezen a napon délután személygépkocsival Budapestre utazott, hogy további hasonló bűncselekményeket kövessen el. Ott egy másik szaküzletbe mentek, ahol 15 óra 44 perckor az eladót a szerződéskötési és fizetési szándékuk tekintetében megtévesztve, ugyancsak az I. rendű vádlott nevére kötöttek előfizetői szerződést, valamint adásvételi szerződést 1 db. Samsung G.note 20U 256GB 5G DS telefonkészülékre, melynek listaára, azaz kiskereskedelmi bruttó vételára 647.990 Ft volt. A vásárláskor a vádlottak 80.000 Ft-ot fizettek meg az üzletnek „depozit” címén.

A vádlottak ezután egy másik üzletbe mentek, ahol 17 óra 24 perckor a szerződéskötési és fizetési szándékuk tekintetében az eladót megtévesztve, I. rendű vádlott nevére újabb előfizetési és telefonkészülék vásárlási szerződést kötöttek. A megvásárolt Samsung G S20 U 128GB DS 5G NFC telefon bruttó kiskereskedelmi forgalmi ára 661.490 Ft volt. A vádlottak a cégnek 1.229.480 Ft kárt okoztak, amely a nyomozás során nem térült meg. A két készüléket II. rendű és III. rendű vádlottak később ismeretlen körülmények között értékesítették és a vételáron elosztoztak. A pénzből I. rendű vádlott nem részesült. Őt a vádlott-társai a vásárlások után Budapesten az autójukból kiszállították, és a neki igért 15.000 Ft-ot sem kapta meg tőlük.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntette és csalás vétsége miatt emelt vádat a napokban – közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.