Szintetikus marihuanától befolyásolt állapotban vezetett Nagykanizsán

Egy 1992-ben született esztergályhorváti férfi 2022. június 12-én 20 óra 56 perckor Nagykanizsán, a Csengery utcában úgy vezette a tulajdonában levő BMW típusú személygépkocsit, hogy előzőleg csekély mennyiségű ADB-BUTINACA-t fogyasztott, amelytől bódult állapotban volt, és vezetői engedélyét sem tartotta magánál.

Ekkor a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőre közúti ellenőrzést végzett a vádlottal szemben, amelynek során felmerült nála a kábítószer-fogyasztás gyanúja. Ezután a vádlottat előállították a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház ügyeletére, ahol tőle vér- és vizeletmintát vettek.

A vérmintából 0,26 ng/ml ADB-BUTINACA-t, 0,15 ng/ml ADB-BUTINACA-karbonsavat, míg a vizeletmintából >10 ng/ml ADB-BUTINACA-karbonsavat mutattak ki. Az ADB-BUTINACA-karbonsav az ADB-BUTICANA emberi szervezetben létrejövő bomlásterméke. Az ADB-BUTICANA szintetikus kannabinoidnak, új pszichoaktív anyagnak minősül.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség járművezetés bódult állapotban vétsége miatt emelt vádat a napokban – közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

(Közúti ellenőrzés Nagykanizsán. Fotó: archív. MTI/Varga György)