Sok embernek kárt okozott a kanizsai tolvaj

A törvénnyel már több alkalommal összeütközésbe került 2001-ben született nagykanizsai férfi – a vádlott – 2021. február 24. napján – feltételes kedvezménnyel – szabadult a büntetés-végrehajtási intézetből. Ezt követően visszaköltözött korábbi lakóhelyére, édesanyja tulajdonát képező, nagykanizsai hegyi ingatlanba. A hivatalos munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező vádlott 2021. április 16. és 2021. május 6. napja közötti időszakban megélhetését vagyon elleni bűncselekmények elkövetése útján kívánta biztosítani.

– A vádlott 2021. április 16. és 2021. április 23. napja Nagykanizsán, a Kishegyi úton található, és egy nő hagyatéki várományát képező, hegyi ingatlanba – a bejárati ajtók vasrúddal való felfeszítésével – jogtalan eltulajdonítás szándékával behatolt. A vádlott a pinceépületet és a tárolóként használt pincét átkutatta, majd onnan értékek elvitele nélkül távozott, ám a vádlott dolog elleni erőszakos magatartásával 52.500 forint rongálási kárt okozott.A vádlott 2021. április 26. napján az éjjeli órákban Nagykanizsán, a Szőlősgazda úton található, csak részben bekerített, felújítás alatt álló családi házhoz ment. Ennek során a családi ház nyugati oldalán lévő melléképület bejárata elé tett tárgyakat (bútor, fotel, feltekert szőnyeg) elpakolva bement az épületbe, ahonnan 5 db, összesen 3.500 forint értékű reszelőt, 2 db, összesen 2.000 forint értékű lapos fejű csavarhúzót, 1 db, 2.000 forint értékű üvegből készült tortatartót, 10 db, összesen 1.500 forint értékű üvegpoharat és 10 db, összesen 5.000 forint értékű tányért tulajdonított el. Az eltulajdonított tárgyak nem kerültek elő. A vádlott cselekményével 14.000 forint lopási kárt okozott.

-A vádlott 2021. április 28. napján 00.00 órakor Nagykanizsán a József Attila utca 39. szám alatt parkoló Fiat Punto típusú személygépkocsi bal oldali hátsó szélvédőjét egy téglával betörte, majd a gépkocsi utasterében végzett kutatást követően, a hátsó ülésen tárolt élelmiszerek és szatyorban lévő használati tárgyak közül eltulajdonított egy 569 forint értékű „Tastino Waffers” nápolyi csomagot. A vádlott a szélvédőüveg betörésével 15.000 Ft kárt okozott a sértettnek.

-A vádlott 2021. május 04. napján 10.05 órát megelőzően – pontosabban meg nem állapítható időpontban Nagykanizsa Szentgyörgyvári hegy, Kútvölgyi úton lévő hegyi ingatlan kerítéskapuját záró – 200 forint értékű láncon lévő, 2.000 forintot érő lakat széthúzásával – jogtalan eltulajdonítás céljából – behatolt az udvarba. A vádlott ennek során megpróbálta eltulajdonítani a borospince előtti betonozott részen leállított ismeretlen márkájú, 60.000 forint értékű, piros vázas cross -motorkerékpár vázát, melyet az udvaron belül több méterre eltolt, azonban végül mégsem vitt el, ugyanis a motorblokk nélküli járművet nem tudta elindítani.

-A vádlott 2021. május 04. napján hajnali 2.00 óra és 6.30 óra között, Nagykanizsán, a Platán sor 8/A. 2. számú lépcsőház előtti parkolóban megpróbálta eltulajdonítani, a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet jelölő táblához láncolt, 200.000 forint értékű Motorhispania Furia 50 típusú segédmotor-kerékpárt. Ennek során a nála lévő erővágóval megpróbálta szétvágni az acélsodronyból készült motorzárat, majd annak eredménytelensége után a táblarögzítő bilincset vágta le. Ennek során a motorzárat a tábla oszlopáról lehúzta, azonban a motort végül nem vitte el. A vádlott magatartása következtében eltört a segédmotor-kerékpár hátsó kereke felett lévő sárvédő idom és a motorblokk mellett lévő láncvédő burkolat, valamint megsérült a motorzár sodronya és annak műanyag burkolata, mellyel 45.000 forint rongálási kárt okozott.

-A vádlott 2021. május 05. napján 22 óra 30 perc körüli időben Nagykanizsán, a Kazanlak körút 11. szám előtti parkolóban álló Suzuki Swift típusú személygépkocsit – ismeretlen módszerrel – kinyitotta, majd a gépjármű utasterét átkutatta, ennek során a váltónál lévő dobozból magához vett legalább 400 forintot. majd a kesztyűtartóban talált tanksapka kulccsal – annak ellenére, hogy vezetői engedéllyel sem rendelkezett – használat céljából beindította a járművet. Ennek során a vádlott a személygépkocsival 5-6 méter megtétele után felugratott a padkára, ahol a parkolóhely előtti sövényben állt meg. Ezt követően egy ideig a kocsiban még zenét hallgatott, majd abból kiszállt, hogy segítséget kérjen a jármű útpadkáról való letolása érdekében. Ennek során megszólította az éppen hazafelé tartó a tulajdonost, aki a vádlott cselekményéről tudomást szerezve, megpróbálta őt a helyszínen eredménytelenül visszatartani. Az ellopott pénzből a vádlott energiaitalt vásárolt.

-2021. május 6-án 14.00 óra és 14 óra 30 perc közötti időben a vádlott Nagykanizsa, Szentgyörgyvári hegyen lévő Kis Éden úton egy hegyi ingatlanhoz ment, ahol az utcafronti kerítésen átmászott, majd felmászott az erkélyre. Ezt követően az erkélyajtót befeszítve bejutott a pincébe, melynek padlását értékek után kutatva eredménytelenül átforgatta, majd a felső szintet az alsó szinttől elválasztó ajtót vállal benyomva lejutott a földszinti részre. Itt az egyik szobából magához vett egy 7.995 forint értékű Mindig Tv dekódert és egy távirányítót, valamint egy 4.500 forint értékű voki tokit, majd a konyhába ment, ahonnan az asztalról szintén a táskájába rakott egy csomag, 525 forint értékű fodros nagy kocka száraztésztát.

Ezt követően a vádlott ismét felment az emeletre, majd az erkélyről leereszkedve a pince déli oldalára felrögzített 3 kamera közül, a lépcsőfeljáró felé irányított 3.000 forint értékű kamerát levette, melynek későbbi sorsa ismeretlen maradt.

A vádlott – ajtófelfeszítés módszerével – az ingatlan autóbejáróján található fémből készült, 2,5×2,5 m-es tárolóba is bement, ahol egy benzines kannából a benne lévő üzemanyagot az ott tárolt 15 éves – azonban már több éve nem használt, lyukas hátsó kerékkel rendelkező – Keeway típusú robogó tankjába beleöntötte, abból a célból, hogy a robogót néhány próbakörre elvigye. Ennek során többször is megpróbálta elindítani a motort, melynek eredménytelensége után távozott a helyszínről. A vádlott a cselekményével 16.020 forint lopási és 33.500 forint rongálási kárt okozott, melyből a TV dekóder és távirányító vádlotti visszaszolgáltatásával 7.995 forint összeg a nyomozás során megtérült .

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség a vádlott ellen, mint különös visszaeső ellen jármű önkényes elvétele bűntette, lopás bűntette és vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.