Sikeresen szerepelt a magyar csapattal a nagykanizsai jogász

Írásbeli munkájával kiemelkedő teljesítményt nyújtott a magyar Themis csapat Bordeaux-ban, az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett THEMIS verseny négynapos döntőjén. Az oklevéllel és éremmel hazatérő magyar csapat tagjai között volt a zalai dr. Krausz Bernadett is.

A Nagykanizsai Járásbíróság fogalmazója, dr. Krausz Bernadett mellett dr. Gyuranecz Franciska (Fővárosi Törvényszék) és dr. Papp Dorottya (Budapest Környéki Törvényszék) alkották a magyar csapatot, amelynek tutora, dr. Kovács Bálint, a Szombathelyi Törvényszék polgári ügyszakos bírája, EJSZH tag szaktanácsadó bíró volt.

A fotó jobb oldalán a nagykanizsai dr. Krausz Bernadett

A THEMIS magyar csapatának első szereplésére október 8-án, kedden került sor, akkor kellett a verseny írásbeli részét elkészíteniük. A feladat mind a nyolc csapat számára azonos volt: az „igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” témakörét kellett feldolgozniuk, elsősorban a bírói függetlenséget érintő emberi jogi és uniós jogi ismereteket szintetizáló tudásra építve.

Ezt követte csütörtökön a 30 perces szóbeli prezentáció, egy előre megadott emberi jogi jogesetről. A szóbeli megmérettetés részeként a versenyzőknek a zsűri és az opponensként szereplő rivális csapat kérdéseire is válaszolniuk kellett. 

A fotó bal oldalán a nagykanizsai dr. Krausz Bernadett

A csapatokat az emberi jogok területén kiemelkedő európai szakemberek értékelték,  így dr. Francoise Tulkens, az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi elnökhelyettese, Grzegorz Borkowski lengyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságán korábban szolgálatot teljesített polgári bíró, Edith Zeller, a Bécsi Közigazgatási Bíróság bírája, az Európai Közigazgatási Bírák Szövetségének (AEAJ) elnöke, Jana Gajdosova, az Alapvető Jogok Európai Uniós Ügynökségének (European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) munkatársa, valamint Marc De Werd, az Amszterdami Fellebbviteli Bíróság közigazgatási bírája és az Amszterdami Egyetem professzora. A zsűri a magyar fogalmazói csapatot írásbeli teljesítményük mellett a gondolkodás mélységéért is kiemelkedőnek ítélte. 

A 2019-es verseny első helyezettje Németország lett, a második Románia 2. számú csapata, míg Olaszország a harmadik helyezést érte el – értesült honlapunk dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.

A magyar bírósági fogalmazók szófiai diadalának margójára – jogászportré a nagykanizsai dr. Krausz Bernadett-tel

Három – két budapesti és egy zalai – bírósági fogalmazóból álló magyar csapat első helyezést ért el július elején Szófiában, a THEMIS nemzetközi fogalmazói verseny elődöntőjén. A megmérettetés részleteiről és eddigi életútjáról kérdeztük a team egyik tagját, a nagykanizsai dr. Krausz Bernadettet, aki a dél-zalai város járásbíróságának fogalmazója.