Rátámadtak az iskolaőrre Zalakomárban

A sértett férfi iskolaőrként dolgozik Zalakomárban az általános iskolában, ebben a minőségében 2021. március 2-án tanítási időben is szolgálatot látott el. Iskolaőrként feladata az intézmény rendjének fenntartása, valamint az intézmény és a tanulók, továbbá az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekmények megelőzése, megakadályozása volt. Ennek érdekében akár az intézmény területét is lezárhatja és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, a cél annak elérése, hogy a veszélyeztető személy a tevékenységével felhagyjon. Törvényi felhatalmazása van kényszerítő eszközök alkalmazására.

Idén március 2-án a délelőtti órákban az iskola két 6. osztályos tanulója úgy össze verekedett, hogy egyikük feje és orra is megsérült. A telefonon értesített édesanyán kívül a sérült gyermek nagynénje és unokatestvére, a 40 éves I. rendű vádlott és annak fia, a 22 éves II. rendű vádlott érkeztek az iskolához, akikkel az iskolaőr közölte, hogy a házirend és a járványhelyzet miatt is csak a gyermek édesanyja mehet be az épületbe az igazgatói irodába.

A vádlottak ezt zokon vették, majd miközben továbbra is be akartak menni az épületbe, az általuk is felismerten formaruhát viselő iskolaőrt trágár szavakkal szidalmazták, fenyegették, aki ezért az épület irányába hátrálni kezdett és kezét kinyújtva megpróbálta távol tartani a vádlottakat.
Az I. rendű vádlott , hogy ezt megakadályozza, ráfogott az iskolaőr kezére, a II. rendű vádlott eközben kiabálva szidalmazni kezdte a sértettet és kétszer az iskolaőr felé ütött, aki kitért az ütések elől, így sérülése nem keletkezett.

A vádlottak támadó magatartásukkal továbbra sem hagytak fel, ezért az iskolaőr elővette a szolgálati rendőrbotot, majd figyelmeztette őket, hogy azt használni fogja, ha a cselekményüket nem hagyják abba. A II. rendű vádlott ekkor ráfogott a rendőrbotra, azt ki akarta tépni a sértett kezéből, miközben azzal fenyegette őt, hogy „elveszi és feldugja a fenekébe”. A sértett bántalmazására irányuló fenyegetéseikkel csak akkor hagytak fel, amikor az édesanya megjelent a sérült gyermekkel, akit ezt követően orvoshoz vittek.

Mivel az iskolaőr a fentebb meghatározott tevékenysége körében közfeladatot ellátó személy, akit a vádlottak jogszerű eljárásában erőszakkal akadályoztak, ezért velük szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség – tájékoztatta honlapunkat dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész.