Pofozkodott, állkapcsot tört, rendészt ütött a nagykanizsai javítóban

Egy 2003-ban született kaposvári fiatalembert a Kaposvári Járásbíróság végzésével letartóztatta és a kényszerintézkedés végrehajtását az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nagykanizsai Javítóintézetében rendelte végrehajtani.

  • A vádlott 2020. július 28.-án a Nagykanizsai Javítóintézet elhelyezési körletében egy növendéktársával verekedést kezdeményezett. Magatartása miatt rendészeti elkülönítésére került sor, ahol a rendészek folyamatosan figyelemmel kísérték a növendéket, aki kezdetben enyhe agresszió jeleit mutatta, később hevesebb, önveszélyes magatartást tanúsított. Két szolgálatot teljesítő rendész 14 óra 5 perckor fk. vádlott önveszélyes magatartását látva úgy döntöttek, hogy ruházatátvizsgálást hajtanak végre a növendéken. A vádlott ezt megtagadta, nem engedte, hogy ruházatát átnézzék és a rendészekre támadt. Az egyik rendészt arccsonton fejelte, míg a másik rendész kezét ököllel megütötte. Ekkor a rendészek önvédelmi fogást alkalmazva fk. vádlottat a földre kényszerítették és ott tartották amíg meg nem nyugodott.
  • A vádlott 14 óra 20 perc körül ismét dühöngeni kezdett, ököllel ütötte a rácsot, a falat, fejét a rácsba és a falba verte, karmolta magát, ordított, rúgta és ököllel ütötte az ajtót, rázta a rácsot. Emiatt a jobb szeme felett sérülése keletkezett, ami vérzett. A rendészek folyamatosan kontroll alatt tartották fk. vádlott viselkedését és ismét a helyiségbe léptek, hogy megakadályozzák a további önveszélyes magatartást. egyikük lépett először a helyiségbe, akit fk. vádlott azonnal megtámadott és a nyakát beszorította. További két rendész szabadította ki ekkor társukat a vádlott kezei közül, majd lefogással földre kényszerítették és ott tartották, amíg meg nem nyugodott.
(Az EMMI nagykanizsai javítóintézete)

A vádlott 16 óra 30 perc körül kilépett a helyiségből, félrelökte az ott álló egyik rendészt, aki ellökéssel visszakényszerítette fk. vádlottat a helyiségbe. Fk. vádlott ekkor nekitámadt, akinek kezét, hátát, fejét ütötte. A rendész önvédelmi fogással földre kényszerítette fk. vádlottat, aki ezalatt is folyamatosan ütötte a rendészt, majd kibújt a lefogás elől. Egy másik rendész végül megfogással földre kényszerítette fk. vádlottat és addig ott tartotta, míg ismét meg nem nyugodott.

  • A vádlott 2020. július 17.-én 20 óra körül a Nagykanizsai Javítóintézet nappalijában számon kérte két növendéktársát az aznap közöttük kialakult konfliktus miatt, melyet az érintettek erre az időre már tisztáztak egymással. Mivel nem érkezett válasz a kérdésére, fk. vádlott először egyiküknek adott két-három pofont és egy bordást, majd a másik sértetthez lépett, aki ekkor háttal állt neki. A vádlott azonnal hátba rúgta a sértettet, aki erre felé fordult és megkérdezte, hogy miért rúgta meg. Fk. vádlott erre egy pofont adott a sértettnek, aki két kézzel megragadta fk. vádlott nyakát, aki végül ököllel arcon ütötte a sértettet. A sértett az ütéstől beesett az asztal és szekrény közé a földre, majd elájult. A sértettnek a bántalmazás következtében állkapocscsonttörése keletkezett, sérülése 8 napon túl gyógyuló sérülés, sérülésének gyógytartama előreláthatóan 60 nap.
  • A vádlott 2020. szeptember 1.-én 18 órakor a Nagykanizsai Javítóintézet „Sportudvar 1”-en történő tartózkodás tartama alatt a kivezető ajtót ütötte, rángatta, amelyben ennek következtében 64.000 Ft rongálási kár keletkezett azzal, hogy a folyosó felőli jobb oldalán a tok a faltól eltávolodott.
  • A vádlott 2020. szeptember 22.-én 13 óra 30 perckor a Nagykanizsai Javítóintézet Egészségügyi Részlegén kirúgta a 3. számú gyengélkedő ajtaját, amelynek komplett zárja és ajtókilincse megrongálódott, így az ajtó cserére szorult, a rongálással okozott kár: 113.200 Ft.
  • A vádlott 2020. szeptember 23.-án 13 órakor a Nagykanizsai Javítóintézet rendészeti befogadó helyiségében összetörte a fürdőszobai falitükröt, mellyel 3.300 Ft rongálási kárt okozott.
  • A vádlott 2021. január 4.-én 9 óra után a Nagykanizsai Javítóintézet földszinti fémipari tanműhelyében tartózkodott, amikor az egyik rendész felügyelt a csoportra. Fk. vádlott minden előzmény nélkül elhagyta a tantermet, mire a rendész többször felszólította, hogy térjen vissza a csoportjába. A vádlott ennek nem tett eleget, hanem bement a szomszédos terembe, ahol foglalkozást folyt és ott kiabált és futkosott. A rendész utána futott és vissza akarta vinni a csoportjába, ruházata után nyúlt, de nem sikerült elkapnia, fk. vádlott a kezének szaladt és a rendész a nyaka magasságában hozzáért.

A vádlott ezen annyira felháborodott, hogy kiszaladt a folyosóra és a kamerák előtt azt ordította, hogy „szétb…..m a fejed, büdös csicska vagy”, és levette pulóverét, és ökölbe szorított bal kezével mellkason ütötte a sértettet, akit ezt követően le is köpött. A sértett ezt követően fk. vádlott előtt haladt, amikor fk. vádlott hátulról lábon rúgta, mely rúgás a bal lábát találta el térdhajlat tájékon. A vádlott ezután felszólította a sértettet, hogy menjenek a rendészetre, majd a sértett előtt haladt és egy zsilipajtón áthaladás után hirtelen visszafordult és bal kézzel ököllel hason ütötte a sértettet. A rendészetre érve fk. vádlott abbahagyta fenti magatartását.

A rendész közfeladatot ellátó személynek minősül.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 3 rendbeli közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, testi sértés bűntette, valamint rongálás vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.