Nem sikerült átverni a kanizsai zsarukat

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság kábítószer birtoklásának bűntette miatt folytatott eljárást egy 1997-ben született nagykanizsai férfivel – az I. rendű. vádlottal – szemben. Ennek során a nyomozóhatóság egy Nagykanizsa, Zrínyi Miklós utcai lakásban 2020. március 23. napján kutatást foganatosított.

A lakásban tartózkodó II. rendű vádlott – egy 1974-ben született nagykanizsai férfi – a zárt ajtón keresztül jelezte az oda becsengető rendőröknek, hogy covid beteg, ezért a nyomozók a kutatással érintett, de az akkor még a lakásból távollévő I. rendű vádlottat bevárták, illetve védőfelszerelésért a szolgálati járműhöz visszamentek, s a lakásba csak mintegy húsz perccel később tértek vissza.

Ez idő alatt az I. rendű vádlott telefonon felhívta szüleit a II. rendű és a III. rendű vádlottat – egy 1975-ben született nagykanizsai nőt -, hogy a lakásban található számítógép merevlemezét még az eljárás megkezdése előtt távolítsák el. A II. rendű és III. rendű vádlott a kérésnek eleget tett, s I. rendű vádlott csak azt követően tért haza, hogy telefonon számára II. rendű. vádlott visszajelezte, hogy a merevlemez eltávolítása megtörtént.

Az igazságügyi informatikai szakértő a szakvéleményében jelezte, hogy az I. rendű vádlottól 2020. március 23. napján lefoglalt ASUS PC háttértárán olyan szoftvereket telepítettek, melynek alkalmazásával nem látható a valódi IP cím. A programok telepítési és futtatási helye alátámasztotta, hogy a vizsgált számítógépben egy másik, eddig nem átadott adathordozót is működtettek. Az informatikai szakértő a szakvéleménye mellékleteként a vádlottak telefonbeszélgetéseit tartalmazó hangfájlokat is csatolta.

Ennek eredményeként a WCATR560204 számú 500 GB merevlemez lefoglalása csak az igazságügyi informatikai szakértő, hangfelvételeket is vizsgáló és e cselekményt feltáró véleményét követően, 2021. február 25. napján történhetett meg.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség bűnpártolás vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.