Négy kutyát, hét macskát zsúfolt be panellakásába egy zalaegerszegi férfi

A Zalaegerszegen élő, 43 éves férfi az általa bérelt emeletes társasház harmadik emeletén lévő, 56 négyzetméteres lakásban tartott négy kutyát és hét macskát úgy, hogy nem biztosította számukra a fajuknak, élettani igényeiknek megfelelő körülményeket. A szűk lakásban zsúfoltan élő állatok szükségleteiket is az ingatlanban végezték, így annak a környékén is bűzös szag terjengett, sőt a lakáshoz tartozó erkélyről beszennyeződött az alsó szomszéd lakása is.

Ezek a körülmények veszélyeztették az állatok egészségét, hiszen az ápolatlanságtól a test bőre kimaródhat, valamint az ammónia légúti megbetegedéseket is okozhat a légúti nyálkahártyák károsító hatása következtében. Sem a kutyák, sem a macskák nem rendelkeztek védőoltással, az ebek ezen kívül kötelező veszettségi oltással és elektronikus azonosító chip-el sem.

(A fotó illusztráció)

Tavalyelőtt november 4-én hatósági eljárás keretében az állatokat gyepmesteri telepre szállíttatták, ahol – állatvédő szervezetek bevonásával – megkezdődött a kezelésük, illetve megtörtént az oltásuk.

Az állatok közül egyik macska súlyos fokú könyökficamtól szenvedett, mely műtéti beavatkozást, illetve gyógykezelést igényelt volna, a férfi azonban ezt elmulasztotta, holott a sérülés kezelése nagy valószínűséggel teljes gyógyulást eredményezett volna.

A gyógykezelés hiánya tovább fokozta az állat fájdalmát, valamint maradandó egészségkárosodást és különös szenvedést jelentett számára. Az elváltozás foka olyan mérvű volt, hogy az ízületi felszínek teljesen eltorzultak, ezért az állat lábát később amputálni kellett.

A férfitől elszállított állatok közül egyik eb veleszületett végtag rendellenességben szenvedett, amit megfelelő kezeléssel orvosolni lehetett volna. A férfi ezt azonban szintén elmulasztotta, holott a kutya a mozgásában olyan súlyosan akadályozott volt, hogy csak rövid távon és guggolva tudott közlekedni. Az állatnak a folyamatos fájdalmak és mozgáskorlátozottság különös szenvedést okozott.

A férfi ellen állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a napokban – tájékoztatta honlapunkat hétfőn dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.