Nagykanizsai lakásokba is betörtek, elítélték őket

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2022. április 1. napján ítéletet hozott azon férfiakra, akik üvegtörő kalapács segítségével jutottak be 22 sértett lakásába és közel 9 millió forintos kárt okoztak.

A vádlottak 2020 elején az ország különböző városaiban – többek között Gödöllőn, Nagykanizsán, Siófokon, Dunaújvárosban, Komáromban, Egerben – lakásokba törtek be. Az elkövetési helyeket találomra választották ki, elsősorban könnyen megközelíthető földszinti, magasföldszinti lakásokba mentek be, ahonnan készpénzt, műszaki cikkeket, ékszereket tulajdonítottak el. A helyszíneket megfigyelték és ha világítást, illetve mozgást nem észleltek, az ablakon vagy az erkélyajtón egy üvegtörő kalapáccsal lyukat ütöttek, a nyílászárót egy bottal kinyitották, majd bementek a lakásba. A bejárati ajtóhoz egy bútort tettek vagy belülről bezárták, hogy ezzel elkerüljék a véletlenszerű rajtaütést. A férfiak az ellopott készpénzt és a lopott tárgyak értékesítéséből származó bevételt egymás között egyenlő arányban elosztották. Négy esetben csak rongálási kárt okoztak, mert megzavarták őket vagy az ingatlan lakatlan volt.

A vádlottak a 22 sértettnek közel három hónap leforgása alatt kb. 8.000.000 forint lopási és kb. 790.000 forint rongálási kárt okoztak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2022. április 1. napján hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottakat társtettesként elkövetett lopás bűntettében. Az I. rendű és a IV. rendű vádlottakat 17 rendbeli, a II. rendű vádlottat 16 rendbeli, a III. rendű vádlottat 15 rendbeli, az V. rendű vádlottat 9 rendbeli, a VI. rendű vádlottat pedig 3 rendbeli elkövetésben találta bűnösnek.

Az I-IV. rendű vádlottakat, mint társtetteseket bűnösnek találta 5 rendbeli lopás vétségében is, melyből 4 kísérleti szakban maradt, továbbá az V. rendű vádlottat 3 rendbeli lopás vétségének kísérletében, mint társtettest. (A bíróság a II. rendű és a III. rendű vádlottakat egy-egy vádpont alól felmentette.)

Ezért a bíróság az I. rendű vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A II. rendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre ítélte, 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint 4 évre a közügyek gyakorlásától. A III. rendű vádlott 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott és 4 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, míg a IV. rendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre ítélte és ugyanennyi időtartamra eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az V. rendű és a VI. rendű vádlottakat 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte az I-V. rendű vádlottaknál, hogy bűnösségüket beismerték, megbánó magatartást tanúsítottak, hogy 4 rendbeli cselekmény kísérleti szakban maradt, s a kár minimálisan megtérült. A II-V. rendű vádlottaknál, hogy büntetlen előéletűek, a VI. rendű vádlottnak pedig 4 kiskorú gyermekről kell gondoskodnia.

Súlyosítóként az I-VI. rendű vádlottaknál, hogy társtettesként követték el a cselekményt, az I. és a VI. rendű vádlottaknál a büntetett előéletet, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követték el a bűncselekményeket, valamint az I. rendű, a IV. rendű és az VI. rendű vádlottaknál, hogy a büntetőeljárás alatt újabb büntetőeljárás indult velük szemben. Ezen felül az I. rendű, a II. rendű, a III. rendű és a IV. rendű vádlottak folyamatban lévő eljárás hatálya alatt követték el tettüket.

Az ítéletet a IV. rendű vádlott kivételével a vádlottak és védőik megfellebbezték, az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására – tudatta honlapunkkal Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.