Nagykanizsai javítóintézet: felmentés hamis vád alól

A Zalaegerszegi Járásbíróság június 28-án napján megtartott nyilvános tárgyalásán felmentette azt a férfit, aki hamis vád büntette miatt állt bíróság előtt.
 
A férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség emelt vádat még márciusbna. A zalai férfi 2018 májusában tett feljelentést az EMMI Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyének vezetője ellen azt állítva, hogy nevezett megszegte közfeladattal kapcsolatos kötelezettségeit, mert az intézet növendékeinek szökését nem szankcionálta, hanem jutalomszabadságként könyvelte el és ezzel kapcsolatban hamis iratokat készített.  

(A nagykanizsai javítóintézet)

A feljelentés alapján a rendőrség nyomozást folytatott, amely során – az intézményfenntartó vizsgálati jelentését alapul véve – az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette, mivel az nem tárt fel törvénysértést. A férfit pedig hamis vád bűncselekmény elkövetésével vádolták meg.

A június 28-án tartott tárgyaláson a bíróság kihallgatta a megvádolt férfit és tanúkat kérdezett ki, illetve érdemben értékelte a fent említett vizsgálati jelentést is.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás során azonban a bíróság alaptalannak tartotta a hamis vád bűncselekmény vádját és a férfit bűncselekmény hiányában felmentette. Az ítélet indokolásában elhangzott: a vizsgálati jelentés nem felelt meg a követelményeknek, többek között nem értékelte a tanúk vallomásait, amelyek lényegi információkkal szolgáltak az ügyben.

A vizsgálati jelentésben foglaltak és a vallomások nem álltak összhangban, s a bíróság e kettő összevetéséből arra a következtetésre jutott, hogy a hamis vád bűncselekmény nem valósult meg.
Az ítéletet jogerős – értesült honlapunk szerdán dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.

Hamisan vádolták meg a nagykanizsai javítóintézet vezetőjét

Egy 37 éves zalai férfi 2018. május 8-án feljelentést tett az EMMI Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyének vezetője ellen azt állítva, hogy nevezett megszegte közfeladattal kapcsolatos kötelezettségeit, mert az intézet növendékeinek szökését nem szankcionálta, hanem jutalomszabadságként könyvelte el és ezzel kapcsolatban hamis iratokat készített és más rendkívüli esemény kapcsán sem tett eleget jelentéstételi kötelezettségének.