Most megszívtad és benyelted – írta a csaló

Egy 1980-ban született ózdi férfi 2018. év augusztus hónapjában elhatározta, hogy anyagi helyzetének javítása végett egy internetes portálon olyan műszaki cikkek eladására irányuló hirdetések feladásával kíván rendszeresen jogtalan haszonhoz jutni, amelyek valójában nem álltak rendelkezésére.

A vádlott már eleve azzal a szándékkal kínálta megvételre a termékeket, hogy azokat később nem küldi el a vevők részére, célja a vételárként feltüntetett összeg megszerzése volt.
A vádlott különböző személyeket károsított meg rendszeres haszonszerzésre törekedve:

 • A vádlott 2018. augusztus 27. napját megelőzően az internetes portálon eladásra hirdetett egy használt Kiano Intelect Z3-as laptopot 30.000 Ft-os vételáron. A hirdetésre egy férfi Zalaegerszegről, a megadott email címen jelentkezett 2019. augusztus 27. napján, majd még ezen a napon telefonon keresztül is felvette a vádlottal a kapcsolatot. A vádlott abban egyezett meg a sértettel, hogy az eladásra kínált termék 30.000 Ft-os vételárának, továbbá a 890 Ft-os postaköltségnek az átutalását követően postai úton küldi el a sértett lakcímére a laptopot.
  A sértett még aznap elutalta 30.890 Ft-ot.
  Az elutalást követően a sértett jelezte a vádlottnak, hogy az összeget elutalta, azonban a vádlott a terméket nem küldte meg részére, folyamatosan hitegette.
 • A vádlott 2018. október 25. napját megelőzően az internetes portálon eladásra hirdetett egy használt Sony Vaio típusú laptopot 30.000 Ft összeg körüli vételáron. A hirdetésre egy férfi Nagykanizsáról jelentkezett az internetes portál levelezőfelületén keresztül. A vádlott abban egyezett meg a sértettel, hogy az eladásra kínált termék vételárának és a kézbesítés díjának az átutalását követően, postai úton küldi el a sértett lakcímére a laptopot. A sértett elutalta a 32.955 Ft-ot.
  Az elutalást követően a vádlott a meghirdetett termék helyett egy összetört, használhatatlan laptopot küldött meg a sértett részére, akinek az internetes portál levelezőfelületén keresztül történt számonkérésére mindössze annyit reagált, hogy „most megszívtad és benyelted”.
 • A vádlott 2018. október 30. napját megelőzően az internetes portálon eladásra hirdetett egy használt Sony Vaio típusú laptopot 36.500 Ft vételáron, mely magában foglalta a szállítási költséget is. A hirdetésre egy férfi Kaposvárról jelentkezett az internetes portál levelezőfelületén keresztül. A vádlott abban egyezett meg a sértettel, hogy az eladásra kínált termék vételárának és a kézbesítés díjának az átutalását követően, postai úton küldi el a sértett lakcímére a laptopot. A férfi elutalta a 36.500 Ft-ot.
  Az elutalást követő egy hét elteltével a sértett a közösségi oldal felületén keresztül érdeklődött a vádlottnál a laptop felől, aki azonban valótlanul azt állította, hogy a műszaki cikket már elküldte, s ígéretet tett arra, hogy a postán érdeklődni fog a küldemény felől. A sértett kérésére azonban nem csatolt feladási szelvényt, majd elérhetetlenné vált.
 • A vádlott 2018. november vagy december hónapjában, egy pénteki napon, közelebbről meg nem határozható időpontban az internetes portálon eladásra hirdetett egy használt Lenovo márkájú laptopot 60.000 Ft-os vételáron. A hirdetésre egy férfi Miskolcról jelentkezett az internetes portálon megadott telefonszámon keresztül. A vádlott abban egyezett meg a sértettel, hogy az eladásra kínált termék vételárának átutalását követően, postai úton küldi el a sértett lakcímére a laptopot. Miután a bank aznap már zárva volt, a sértett nem utalta el a 60.000 Ft-ot a vádlott részére, aki ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a műszaki cikket még aznap feladja, a sértettet pedig arra kérte, hogy hétfőn reggel küldje el részére a megbeszélt összeget. A sértett az utalást megelőzően úgy döntött, hogy megvárja a vádlott által feladott csomag kézbesítését, melyre a fentieket követő hétfői nap délutánján került sor. A sértett az átvételkor észlelte, hogy a csomag mérete jóval kisebb, mint egy laptop nagysága, majd felbontást követően azt tapasztalta, hogy a csomag üres. A sértett ezt követően az utalást nem teljesítette, s a vádlottat sem kereste.
 • A vádlott 2019. május 21. napját megelőzően az internetes portálon eladásra hirdetett egy Samsung Galaxy Watch órát 41.000 Ft-os vételáron. A hirdetésre egy férfi Budapestről, az internetes portál levelezőfelületén jelentkezett, valamint a hirdetésben megadott telefonszámon is felvette a vádlottal a kapcsolatot. A vádlott abban egyezett meg a sértettel, hogy az eladásra kínált termék vételárának átutalását követően postai úton küldi el a sértett lakcímére a műszaki cikket. A sértett még aznap elutalta a 41.000 Ft-ot.
  Az elutalást követően a sértett többször is próbálta felvenni a vádlottal a kapcsolatot telefonon, azonban a vádlott a hívásait nem fogadta, elérhetetlenné vélt számára. A vádlott a sértett címére egy szivacsot csomagolt be feladásra, amelyet végül nem továbbított részére.
 • A vádlott 2019. május 21. napját megelőzően az internetes portálon eladásra hirdetett egy X-Box játékot 53.000 Ft-os vételáron. A hirdetésre egy férfi Mórahalomról, az internetes portál levelezőfelületén jelentkezett. A vádlott abban egyezett meg a sértettel, hogy az eladásra kínált termék vételárának átutalását követően postai úton küldi el a sértett lakcímére a műszaki cikket. A sértett elutalta az 53.000 Ft-ot.

Az elutalást követően a sértett a levelezőfelületen megadott telefonszámon beszélt a vádlottal, aki ígéretet tett arra, hogy még aznap feladja a műszaki cikket.
Egy hét elteltével a sértett többször is próbálta felvenni a vádlottal a kapcsolatot telefonon és az internetes portálon keresztül is, azonban a vádlott a megkereséseit nem fogadta, elérhetetlenné vélt számára. A vádlott a sértett címére egy szivacsot csomagolt be feladásra, amelyet végül nem továbbított részére.

 • A vádlott 2019. május 22. napját megelőzően az internetes portálon eladásra hirdetett egy Nintendo Switch játékot 70.000 Ft-os vételáron. A hirdetésre egy férfi Budapestről, az internetes portál levelezőfelületén jelentkezett. A vádlott megadta a telefonszámát a sértettnek, akivel abban egyeztek meg, hogy az eladásra kínált termék vételárának átutalását követően postai úton küldi el a sértett lakcímére a műszaki cikket. A sértett elutalta az 53.000 Ft-ot.
  Az átutalást követően, mintegy 5 nap elteltével a vádlott egy szivacsokkal kibélelt kartondobozt küldött meg a sértettnek a hirdetésben szereplő játék helyett. Ezután a sértett többször is próbálta felvenni a vádlottal a kapcsolatot telefonon és a az internetes portálon keresztül is, azonban a vádlott a megkereséseit nem fogadta, elérhetetlenné vélt számára.

Az ügyekben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a vádlott – mint többszörös visszaeső – ellen csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.