Megtámadták az óvónőt a zalakomári óvodában

Egy 1987-ben született zalakomári nő és egy 1996-ban született ugyancsak zalakomári férfi élettársak, kiskorú gyermekük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zalakomári Óvodába jár. 2022. február 17. napján 15 óra 30 perc körül a vádlottak megjelentek az óvoda hátsó udvarán, ahol – egy korábbi, a közös gyermeküket általuk vélten ért sérelem miatt – ingerülten számonkérték az óvónőt, a sértettet.

Ennek során – miközben az udvaron tartózkodott az intézmény mindhárom gyermekcsoportja, illetve több óvodapedagógus és gondozó is, mivel a gyermekek udvari szabad játékfoglalkozása zajlott éppen – az I. rendű vádlott odalépett a sértetthez és arrogáns hangnemben kérdőre vonta őt.

Az óvónő igyekezett higgadtan rendezni a konfliktust, a helyzet tisztázása érdekében a vádlottak gyermekéhez fordult, hogy a félreértés alapjául szolgáló esetet átbeszélje vele. Az I. rendű vádlott azonban közbelépett és egy ízben tenyérrel arcon ütötte a sértettet a jobb arcfelén. A II. rendű vádlott ekkor közéjük lépett, ennek ellenére az I. rendű vádlott tovább folytatta a sértett minősíthetetlen hangnemű szidalmazását.

A szidalmazásba a II. rendű vádlott is bekapcsolódott, a sértett arcába hajolva kiabált, önmagából kikelve válogatott szidalmakat, fenyegetéseket intézett az óvónőnek, többek között azt, hogy „Mit képzelsz magadról, te büdös k…a, úgy gyere ki a parkolóba, hogy megvárlak, agyonverlek!”. Ezt követően az I. rendű vádlott újra odalépett a sértetthez, majd felé köpött, a köpés azonban célt tévesztett. A II. rendű vádlott ekkor ismét félretolta a párját, ő maga pedig újfent válogatott szidalmakkal illette a sértettet emelt hangnemben.

Az óvónő arra kérte a vádlottakat, hogy távozzanak az óvoda udvaráról, a kérését azzal nyomatékosította, hogy ujjával az udvar kijárata irányába mutatott. Az I. rendű vádlott ekkor még inkább indulatba jött, „te nekem ne mutogassál, te takarodjál ki” felkiáltással több ízben megindult támadólag a sértett felé, mindannyiszor a II. rendű vádlott húzta vissza őt. A vádlottak további cselekményének az vetett véget, hogy a sértett konfliktust észlelő kollégái a helyszínre siettek. A II. rendű vádlott az udvarról távozóban még odaszólt a sértettnek, hogy „Kint megvárlak!”.

A sértett az arcának 8 napon belül gyógyuló zúzódását szenvedte el. A vádlottak cselekményükkel a sértettet akadályozták abban, hogy óvónői minőségében munkaköréből folyó kötelezettségét, a gyermekek udvari felügyeletét ellássa. A sértett közfeladatot ellátó személynek minősül.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője. (Fotó: zalakomarovoda.hu)