Megfenyegette a gyermekfelügyelőt Nagykanizsán

Egy 2001-ben született zalalövői férfi a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nagykanizsai Gyermekotthon speciális csoportjának nevelésbe vett lakója volt. Tavaly szeptember 17-én 21 óra körüli időben érkezett meg aznap a gyermekotthonba, ahol akkor a sértett látott el gyermekfelügyelői szolgálatot.

A vacsorát követően a gyermekfelügyelő lefekvésre szólította fel a nevelteket, mert az intézmény házirendje szerint 21 óra 30 percig van lehetőség hétköznap televízió nézésre és internet használatra. A férfi a nevelői felszólításnak nem tett eleget és két növendéktársa jelenlétében a speciális részleg nappalijában emelt hangon, arrogáns hangnemben, trágár szavakat hallatva fordult a sértett felé, akinek arra az esetre, ha a rendőrséget hívja, verést helyezett kilátásba.

A sértett a fenti fellépés miatt a rendőrség értesítését és feljelentés megtételét emlegette, mire a terhelt tovább provokálta a sértettet a következő szavakkal: „egy ütés lennél”, „vamzerkodjál csak, nyugodtan jelentsél fel” és biztosította a gyermekfelügyelőt arról, hogy utasításait továbbra sem fogja teljesíteni, mert televíziót fog nézni. Ennek érdekében a nappaliban található televíziót többször próbálta bekapcsolni, sikertelenül, mert annak vezetékét a sértett kihúzta a konnektorból és a nevelőibe vitte.

Ezután a férfi a készüléket leemelte az állványról azzal, hogy majd a földön csatlakoztatja a konnektorba. Ez a kísérlete is sikertelen maradt, mert a gyermekfelügyelő elé állt és ezt megakadályozta azzal, hogy a kezét lehúzta a készükről. Erre a férfi szabad kezével lelökte sértett kezét a kezéről és trágár hangnemben, a sértettet továbbra is szidalmazva a rendőrség felhívásával fenyegetőzött, és megindult a sértett felé, akinek „beleállt az arcába” úgy, hogy a homlokuk összeért és homlokával enyhe nyomást gyakorolt a sértett homlokára.

Ekkor folytatta, „ hogyha a rendőrök megverik, ezért én (sértett) jövök”. A gyermekfelügyelő ezt hallva bejelentést tett a rendőrségre, melyet a zalalövői férfi szintén rendőrségre való telefonálása, majd a helyszínről való távozása követett. A terhelt magatartásával a sértettet munkaidőben, a gyermekvédelmi intézmény gyermekfelügyelő munkakörű dolgozójaként a fiatalkorú közvetlen nevelése/gondozása során, illetve emiatt fenyegette meg.
A gyermekfelügyelő közfeladatot ellátó személynek minősül.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a napokban – értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.