Másfél tonnás transzformátort akartak lopni a zalakomári férfiak

Egy 1985-ben, és egy 1994-ben született zalakomári férfi 2018. május 24-én, 22 óra körül kerékpárral elmentek egy Zalakomár, Fő úti lakatlan ingatlanhoz. Az ingatlan udvarán levő fészer lezárt ajtaját kifeszítették és onnan 5000 Ft értékben eltulajdonítottak 1 db soros ekét, 1 db fém eke kormány tengelyt és 1 db fatengelyt. Az eltulajdonított dolgokat a közelben elrejtették, majd később elvitték a helyszínről.

Az 1985-ös születésű terhelt 2018. szeptember 20-ról 2018. szeptember 21-re virradó éjszaka betörte egy zalakomári lakos tulajdonában levő és Zalakomár, Ifjúság utcában található autószerelő műhely ablakát, majd az épületbe bement. A műhelyben egy csavarhúzóval kifeszítette a sértett által bezárt asztalfiókot, majd abból egy érték nélküli pénztárcát 3000 Ft készpénzzel együtt eltulajdonított.

Ugyanő 2018. szeptember 28-án, hajnali 5 óra 47 perckor megrongálta egy német állampolgár Zalakomár, Ady Endre úti nem lakott épületén elhelyezett riasztó kültéri egységét, majd lefeszítette a ház konyhájának ablakáról a rácsot és az ablakot betörte, azért, hogy a házból szabálysértési értéket meg nem haladóan értéktárgyakat tulajdonítson el. A megrongált riasztó azonban megszólalt, ezért a terhelt a helyszínről elmenekült anélkül, hogy onnan bármit eltulajdonított volna.

Az 1985-ös születésű terhelt egy 1998-as születésű, valamint egy 2000-ben született zalakomári férfivel 2018. október 14-én napközben elmentek egy Toyota Corolla típusú személygépkocsival a zalakomári volt aszfaltüzemhez. Az üzem területére a gépkocsival behajtottak, majd az ott levő használaton kívüli 2.000.000 Ft értékű 630 KVA teljesítményű transzformátort a rákötött kötéllel, a gépkocsival lerántották a helyéről.

A körülbelül másfél tonna súlyú transzformátor a földre leesett és megrongálódott, belőle a hűtéshez használt olaj kifolyt. A három terhelt eredeti célja, a transzformátorházban lévő színesfémtekercsek megszerzése lett volna, amelyet azonban ekkor a helyszínen kiszerelni nem tudták, ezért onnan eltávoztak azzal, hogy majd másnap visszatérnek és az egész transzformátort magukkal viszik annak utóbb történő szétszerelése érdekében. Másnap, 2018. október 15-én, 18:45 perckor meg is jelentek a gépkocsival a telephelyen és egy kötél segítségével megkísérelték a transzformátort elvinni, azonban ekkor sem jártak sikerrel, mivel a kötél elszakadt.

A lopás kísérletet már az előző nap a rendőrség észlelte, ezért a helyszín közelében elrejtőzve 2018. október 15-én a terheltek megjelenésére várakoztak, így amikor a kötél elszakadt, a rendőrök előjöttek és felszólították a terhelteket, hogy fejezzék be a cselekményüket. A három terhelt menekülni kezdett, azonban kettejüket a rendőrség elfogta.
Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a napokban – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.