Magyarszerdahely: akár halált is okozhatott volna a 220 volt

Emberölés bűntettének kísérlete miatt állt a Zalaegerszegi Törvényszék előtt az a férfi, aki áramot vezetett a kerítésébe.

magyarszerdahely áramot vezetett a kerítésbe 1
A magyarszerdahelyi vádlott 2014 óta haragos viszonyban állt a telekszomszédjával. A vád szerint 2015. október 11-e előtt – pontosan meg nem határozható időpontban –  lakóháza melléképületéből egy 220 V-ot meghaladó hálózati feszültségű konnektorból egy hosszabbítót vezetett ki az épület külső falához. A kábel végét átalakította, s rákötötte  a szomszéddal közös drótkerítésre, majd az egészet áram alá helyezte. A szomszéd 2015. október 11-én reggel 7 után – észlelve, hogy a kerítés több helyen „csillog” – rájött, hogy a kerítésbe áramot vezettek, ezért értesítette a rendőrséget. A kiérkező járőrök jelenlétét látva a vádlott megpróbálta lekötni a kerítésről a vezetéket, ám tevékenységét észlelték a rendőrök, s felszólították annak abbahagyására.

Az ügyészi vádirat szerint a kerítés áram alá helyezett szakaszának megérintése akár halálos is lehetett volna, mert a kerítésbe vezetett 220 V feszültségű áram az emberi élet kioltására alkalmas. Arról, hogy a közös kerítés áram alatt van, a vádlott nem tájékoztatta sem a szomszédban lakó családot – melynek tagja egy 10 éves gyermek is -, sem saját hozzátartozóit.

magyarszerdahely áramot vezetett a kerítésbe 2

Az ügy első tárgyalása 2016. június 22-én volt a Zalaegerszegi Törvényszéken. A vádismertetést követően a vádlott nem tett vallomást a bíróság előtt, ezért a bíróság a  nyomozás során tett nyilatkozatait ismertette. A vádlott annyit mondott csupán:  “A vádat megértettem. Azt elfogadom, hogy rákötöttem a fázist a kerítésre, de nem akartam embert ölni, kísérletet sem akartam elkövetni. Tudat alatt tettem, de nem azért, hogy valaki életét kioltsam.”

Ezt követően tanúkat, illetve szakértőket hallgatott meg a bíróság, valamint a tárgyalóteremben levetítették azt a mobiltelefonos felvételt, amelyet a szomszéd készített. A férfi az esőben áram alatt lévő kerítést piszkálta meg egy bottal, s rögzítette,  ahogy az szikrázott.

A tárgyalás 2016. szeptember 19-én folytatódik – tudatta honlapunkkal a dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Vélemény, hozzászólás?