Lenyúlták a részeg lány telefonját Kanizsán

Tavaly július 19-én este 20 óra körül egy 2007-ben született batyki, egy 2002-ben született kistolmácsi és egy 1977-ben született homokkomáromi férfi – az I. II. és III.r. vádlottak – Nagykanizsa belvárosában, az Erzsébet téren található pizzéria teraszán észrevették az erősen ittas állapotban lévő nő sértettet.

I. rendű vádlott pénzt kért a sértettől, de az nem adott neki, majd a sértett az Erzsébet tér keleti oldalán elhaladva elindult a Rozgonyi utca irányába. III. rendű vádlott felvetette társainak, hogy a sértett állapotát kihasználva menjenek utána és „húzzák le” a sértettet, szerezzenek meg tőle valamilyen értéket, I. rendű és II. rendű vádlottak a III. rendű vádlott rábeszélésének hatására a bűncselekmény elkövetésébe beleegyeztek. A vádlottak megbeszélték az elkövetés részleteit, miszerint a II. és III. rendű vádlottak is követik, figyelik a lány mozgását és a környéket, míg I. rendű vádlott megszerzi a lány értékeit. Ennek során a III. rendű vádlott felszólította az I. rendű vádlottat, hogy ha lehetőség adódik, akkor „vegyen el a sértettől pénzt, vegye el a telefonját, esetleg az egész táskáját”.

I. rendű vádlott az Erzsébet tér sarkáról figyelte a sértett útirányát, majd a vádlottak követni kezdték a sértettet: II. rendű vádlott ment közvetlenül a sértett után, őt követte néhány méterrel lemaradva I. rendű vádlott, majd III. rendű vádlott is. A vádlottak együtt mozogva követték a sértettet, az elöl figyelő II. rendű vádlott több alkalommal is intett társainak, hogy jöjjenek, I. rendű vádlott pedig a hátul jövő és figyelő III. rendű vádlottnak jelzett.

A sértett a Rozgonyi utcáról befordult a Kinizsi utcába, majd leült a Nagykanizsa, Kinizsi u. 2/A. szám alatt található Ingatlan Iroda lépcsőjére, ahol elővette telefonját, de ittassága miatt elaludt vagy elkábult. A sértett ölében volt a táskája, azon pedig a 44.500 Ft értékű, Huawei P Smart 2019 típusú mobiltelefonja, mely kiesett a kezéből.

II. rendű vádlott – aki már elkerülte a sértettet – ezt látva odaszólt az I. rendű vádlottnak, hogy „ott a telefon”, mire az I. rendű vádlott a sértetthez lépve felkapta a mobiltelefont, majd elfutott az Erzsébet tér irányába, ahova azonnal futva követte a III. rendű, majd a II. rendű vádlott is. Az Erzsébet téren II. rendű vádlott átvette az I. rendű vádlottól a telefont, közben a III. rendű vádlott számon kérte I. rendű vádlottat, hogy miért nem hozta el a sértett egész táskáját.

A vádlottak ezt követően, 20.30 óra körül a Csengery utca és Kisfaludy utca sarkán található dohányboltnál összetalálkoztak egy ismerősükkel, akit II. rendű vádlott megkért arra, hogy a nála lévő, sértettől elvett mobiltelefont tegye el a táskájába, azzal az indokkal, hogy az mindig kiesik a zsebéből. A férfi a kérésnek eleget tett, a telefont a hátizsákjába tette, de neki nem volt tudomása a készülék eredetéről. A cselekményről érkezett állampolgári bejelentést követően a nyomozó hatóság a mobiltelefont az ismerőstől még aznap este lefoglalta, így a cselekménnyel okozott kár megtérült.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség csoportosan elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a napokban – közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.