Kifosztotta áldozatait a magát rendőrnek is kiadó dél-zalai férfi

A 21 éves, dél-zalai férfi 2020. április 24-én hajnali három órakor a bejárati ajtó belökését követően bement a helybeli kistelepülésen élő férfi sértett otthonába, aki az ajtót belülről megtámasztó asztal elmozdulásának zajára felébredt és felkapcsolta a villanyt.

A vádlott azt közölte a felriadt sértettel, hogy rigyáci személyek üldözik és ezért menekült be a sértett otthonába. Távozását követően észlelte a sértett, hogy figyelmetlenségét kihasználva a férfi az ágya melletti székről ellopta a 13 000,- forint értékű telefonkészülékét.

A vádlott 2020. április 23-án este tíz óra körüli időben megjelent az akkor 88 éves, lakásában egyedül élő helybeli asszony lakásánál, aki a redőny lehúzása közben ezt észrevette. Az idős nő az ablakot kinyitotta, majd kérdésére az arcát kendővel vagy maszkkal eltakaró férfi azt állította, hogy rendőr és pénzt hozott a részére, cserébe pedig egy csekket kell megírnia az eljárásról.

Az idős, a vádlott bemenetelének megakadályozására, a cselekmény elhárítására nem képes sértett férfit beengedte a lakásába, aki közölte, hogy a lakásban le kell fényképeznie mindent, illetve 260 000,- forint átadását ígérte. A sértett a pénztárcáját magához vette, kezében tartotta, majd a szobába beforduló férfi után lépett, aki ekkor hirtelen megfordult és a kezében lévő tárcát, a benne lévő 5000,- forint összeggel együtt eltulajdonította.

A férfi 2020. április 10-re virradó éjszaka az otthonába közös italozásra hívott szomszédos falubeli férfi ittasságát kihasználva eltulajdonította a sértett két darab, összesen 55 000,- forint értékű mobiltelefonjait.
A sértett a lopás tényét csak másnap észlelte. A telefonokat a vádlott a lopásról tudomással nem bíró harmadik személlyel egy gépjárműre elcserélte, aki azt tovább értékesítette, az okozott kár végül lefoglalással megtérült.

A vádlott 2020. március 13-án 14.45 óra körüli időben a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Neurológiai Osztályára ment, hogy meglátogassa ismerősét.
Az ágyban fekvő, egyensúlyzavara és látása miatt a cselekmény elhárítására képtelen sértett ágyához ment, s tőle egy Jani nevű személyről érdeklődött, mire a sértett közölte, hogy a nővérnél kérdezzen utána. Sértett állapotát kihasználva az ágy melletti szekrényről vádlott eltulajdonította a beteg 44.000,- forint értékű mobiltelefonját, majd a kórtermet elhagyta.
Távozását követően a sértett azonnal észlelte a telefon elvitelét, s értesítette a kórház munkatársait, így az okozott kár a telefon visszaadásával megtérült.

A vádlott 2020. augusztus 20-án hajnali fél kettőkor zseblámpával, házának ablakán bevilágítva, „Rendőrség” felkiáltással riasztotta fel a helybéli idős nőt, aki erre felébredt, majd az udvari villanyt felkapcsolva a házból kilépett. Hangjáról felismerte a férfit és kérdőre vonta, hogyan jutott be az udvarba, aki azt állította, hogy nyitva volt a kapu. A férfi közölte, hogy rendőr és 460 000,- forint pénzt hozott a sértettnek.

Közölte, hogy be kell mennie a házba, mindent le kell fényképeznie. Ekkor sértett felszólította a vádlottat, hogy menjen el, de a férfi közölte, „ha nem enged be, akkor betöröm az ajtót, de akkor is bemegyek.” Amíg a sértett telefonon segítséget kért, a férfi az ingatlan első ablakán lévő szúnyoghálót letépte, oda bemászott, s a konyhaszekrény fiókjában elhelyezett tárcából eltulajdonította a benne lévő 18.000,- forint készpénzt.

A vádlott 2020. május 21. napján 20.00 körüli időben, ittas állapotban, jelent meg helybeli ismerőse otthonában, akitől cigarettát kért, majd a sértett háta mögötti hűtőszekrényen lévő cigaretta mellett talált pénztárcából eltulajdonította ismerőse 8500,-Ft készpénzét, elvette az öngyújtóját és szivarkáját is. A férfi távozott a házból, de a sértett a pénz eltűnését észlelve utána ment és az utcán követelte az értékei visszaadását, mire a vádlott többször ököllel mellkason ütötte őt.

A férfivel szemben rablás bűntette, kifosztás bűntette és többrendbeli lopás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit a Zala Megyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.