Kétszer is elvették a jogosítványát Ausztriában, mindkétszer igényelt helyettük újakat egy nagykanizsai férfi

Egy 1964-ben született nagykanizsai férfi 2021. június 29. napján 17 órakor Ausztriában, Laßnitzhöhe község területén, az A2 autópályán ittas állapotban vezetett egy személygépkocsit, melynek során dologi kárral járó közlekedési balesetet okozott és elhagyta a helyszínt. Ezt követően a Graz-i Kormányzati Hivatal – közlekedési megbízhatóság hiánya miatt – 2021. július 14. napján kelt határozatával a vádlottat Ausztriában 8 hónap időtartamra, 2022. február 28. napjával bezárólag eltiltotta a vezetői engedélye használatától.

A vádlott Ausztriából való távozását követően, 2021. július 2. napján megjelent a Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatalának Kormányablak Osztályán, ahol valótlanul azt állította, hogy a vezetői engedélyét 2021. június 15. napján, Nagykanizsán elveszítette, és ezzel egyidejűleg új vezetői engedélyt igényelt. A vádlott bejelentése alapján a részére a magyar hatóságok kiállították az új vezetői engedélyt. A vádlott fent hivatkozott nyilatkozata miatt valótlan adat került a közhiteles nyilvántartásba.

A vádlott 2021. október 11. napján a heilegenkreuz-i határátkelőhelyen ittas állapotban vezette a Mercedes-Benz márkájú személygépkocsiját, melynek során a Heiligenkreuz/Lafnitztal rendőrségi ügyelet eljáró tagja – a vádlott által kilélegzett levegőben mért alkoholkoncentrációra figyelemmel – elvette a nevére kiállított új vezetői engedélyt.

Ezt követően a Jennersdorf-i Kormányzati Hivatal 2021. október 20. napján kelt határozatával bevonta a vádlott magyar hatóságok által újonnan kiállított vezetői engedélyének Osztrák Köztársaságban való használati jogát további 15 hónapra, a korábbi vezetői tilalom lejáratától, 2022. március 1. napjától számítva 2023. június 1. napjáig bezárólag.

A vádlott Ausztriából való távozását követően, 2021. október 22. napján ismét megjelent a Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatalának Kormányablak Osztályán, ahol valótlanul azt állította, hogy a vezetői engedélyét 2021. október 15. napján Nagykanizsán elveszítette, és ezzel egyidejűleg új vezetői engedélyt igényelt. A vádlott fenti bejelentése alapján a vádlott részére a magyar hatóságok kiállították az újabb vezetői engedélyt. A vádlott fent hivatkozott nyilatkozata miatt valótlan adat került a közhiteles nyilvántartásba.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirathamisítás bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.