Kanizsai telephelyen pusztult el a család kedvence

Egy 1948-ban született nagykanizsai férfi ismerősének tulajdonát képezte a 2013. augusztus 19-i születésű, Artúr nevű, németjuhász fajtájú, kan ivarú kutya, melyet 2017 tavaszáig családi kedvencként tartottak a Zalaszentmihályon.

A tulajdonos korábbi lakóhelyéről való elköltözését követően azonban a családtagok nem tudták vállalni a nagytestű, játékos természetű kutya további tartását, ezért úgy döntöttek, hogy az ebet elajándékozzák. Ennek során a kutya egy nagykanizsai telephelyű kft. –hez került őrző kutyának. A korábban egészséges állatot a telephelyen nyugdíjasként, szívességi alapon gondnoki teendőket ellátó nagykanizsai férfi vette át.

A férfi ennek során írásbeli nyilatkozatban saját személyében felelősséget vállalt a kutyáért. Kezdetben úgy tűnt, hogy a kutya elfogadta új tartási helyét, azonban a későbbiek során viselkedése agresszívvá vált. Ezt követően az ebet legalább fél éven keresztül folyamatosan elzárva tartották, egy mindössze 12 m2 nagyságú kennelben, ahol a kutya fekhelyéül egy régebbi, elhasznált állapotban lévő fatákolmány volt csupán elhelyezve.

Az eb élelmezésének és tisztántartásának feladatával a férfi volt megbízva, aki a kennelbe zárt kutyát csupán a ketrec rácsain keresztül etette és itatta, míg a kennel ürülékkel szennyezett betonaljzatát az időjárási viszonyoktól függően vízzel verette le, illetve az ürüléket több esetben egy rúdra erősített keresztléc segítségével csupán a ketrec hátuljába tolta.

(A fotó illusztráció)

A szabad mozgástól több hónapon keresztül megfosztott, korábban megfelelően szocializált kutya viselkedése tovább romlott, mely fizikai változásokkal is együtt járt, ugyanis az állat kondíciójából is veszíteni kezdett. A kutya testi leépülésének folyamatát a férfi észlelte, azonban az állat helyzetének javítása érdekében érdemi intézkedést nem tett.
A kft. ügyvezetőjének halálát követően az ügyvezetést a lánya vette át. Az eb állatorvosi ellátásáról a telephelyen való elhelyezést követően nem gondoskodtak, így a kutya veszettség elleni éves immunizálása sem történt meg.

Az állat fenti tartási körülményeiről állampolgári jelzést követően értesült 2018. január 05-én a zalaegerszegi Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület és még aznap megjelentek a telephelyen, ahol a fekáliával erőteljesen szennyezett kennelben megtalálták az elhanyagolt, alultáplált, csont és bőr soványságúra fogyott kutyát. Ennek során értesítették a férfit, hogy segédkezzen a ketrecet záró lakat eltávolításában a kutya elszállítása érdekében.

A férfi egyéb elfoglaltságra hivatkozva a helyszínen nem jelent meg, a kutyát végül gyepmesteri segítséggel szállították el a nagykanizsai ebrendészeti telep karantén részlegébe, ahol több állatorvosi vizsgálaton is átesett. Ennek során megállapítást nyert, hogy a korához képest kifejezetten rossz kondíciójú, 30 kg súlyú, apatikus, gyenge általános állapotú, végbél fekélyben, csípőízületi kopásban szenvedő kutya szervezetében gyulladásos folyamatok zajlottak, valamint a hasnyálmirigy mérsékelt működési zavarát jelző elváltozások alakultak ki.

Az eb a kimentést követő orvosi ellátás ellenére 2018. január 19. napján bélelzáródás következtében elpusztult. Az állat fenti tartási körülményei az élettel összeegyeztethetetlen bánásmódot jelentettek, mely az állatnak különös szenvedést okozott.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat – értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.