Kanizsai illegális pénzváltók: rejtett figyelést, fedett nyomozói álvásárlást is bevetettek a nyomozók

Jogerős ítélet született a közel 20 éven át illegálisan valutákat váltó nagykanizsai férfiak ügyében.

A jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel vádolt férfiak ügyében első fokon a Zalaegerszegi Járásbíróság még 2022. február 15. napján hozott nem jogerős ítéletet. A járásbíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében, és az ügyészi indítvánnyal egyezően pénzbüntetést szabott ki velük szemben. Mindkét vádlott 600.000 Ft-ot köteles megfizetni, továbbá a bíróság a lefoglalt forintot és valutát elkobozta.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában tudomásul vette, ellene az I. rendű vádlott enyhítés érdekében, illetve az elkobzással érintett rendelkezés ellen, míg a II. rendű vádlott csak az utóbbi kapcsán jelentett be fellebbezést.

A fellebbezés folytán az ügy a Zalaegerszegi Törvényszékre került, amely 2022. június 7. napján helybenhagyta az elsőfokú döntést.

Konkrét kérdésére válaszolva, a vádlottak leleplezésében közre játszott többek között az un. rejtett figyelés, valamint a fedett nyomozói álvásárlás is.

A vádlottak külön-külön Nagykanizsán több helyszínen közel 20 évig pénzváltási engedély nélkül, üzletszerűen különféle valutát váltottak. A két férfi – akiknek ezen időszakban főállású munkahelyük nem volt – a pénzváltók nyitvatartására jellemző időpontokban kedvező feltételekkel váltott pénzt az ügyfeleknek, akik hallomásból, illetve ismerősökön keresztül kerültek velük kapcsolatba. A vádlottak a pénzváltáshoz szükséges készpénz egy részét a ruházatukban, nagyobb részét pedig a személyautóikban tárolták. A vádlottak a tevékenységük végzésére jogosító engedéllyel nem rendelkeztek, magánszemélyként nem is kaphattak volna engedélyt, továbbá hitelintézet, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésével foglalkozó közvetítő alkalmazottai sem voltak.

A hatóság az I. rendű vádlottól 22.612.500 Ft, 44.375 eurót, 136.851 horvát kunát, 11.360 svájci frankot, 10.220 angol fontot, 7.600 amerikai dollárt, míg a II. rendű vádlottól közel 74.926.400 Ft-ot, 23.186 eurót, 3.410 horvát kunát, 300 angol fontot, 15.500 svéd koronát, továbbá 2.170 amerikai dollárt foglalt le – közölte honlapunk érdeklődésére a Zalaegerszegi Törvényszék Sajtócsoportja.