Jogerős: hamis jegyzőkönyvekben váltották le a sormási alpolgármestert

2015. november 18-án késő délután képviselő-testületi ülést tartottak Sormáson. Az akkori képviselők titkos szavazással, minősített többséggel visszavonták Póczai Zoltán alpolgármester megbízását.

Mindez annak ellenére történt, hogy a jogszabályok alapján a vezetői megbízás visszavonásakor zárt ülést tartani kizárólag az érintett kérésére lehet, de az alpolgármester ezt nem kezdeményezte, sőt erről nem is tudott.

Az ülés után a jegyző a valóságtól eltérően az alpolgármesteri megbízás visszavonására vonatkozó előterjesztést, valamint az emiatt szükségessé vált egyéb intézkedéseket nem a zárt, hanem a nyilvános ülésről készült jegyzőkönyvben szerepeltette. A jegyzőkönyvet a polgármester asszony is aláírta.

(Fotó: Google Maps)

Az ügy több bírósági fórumot is megjárt és nemrég megszületett a jogerős ítélet. A minősülő közokirat-hamisítás bűntette miatt jogerősen a volt jegyzőt bűnösnek mondta ki a végzés, őt halmazati büntetésül 140 napi pénzbüntetésre ítélték.

A Zalaegerszegi Törvényszék – mint másodfokú bíróság – honlapunk birtokába jutott végzése visszautal az ominózus 2015-ös ülésre is, amely szerint a nagykanizsai lakcímmel rendelkező, jogi végzettségű, akkor Sormáson jegyzőként dolgozó férfi nem az eljárási formának megfelelő jegyzőkönyvet készített az alpolgármesteri megbízás visszavonásáról, ugyanis az zárt ülésen történt, a jegyzőkönyv szerint azonban a leváltás nyílt ülésen történt meg.

Az akkori sormási jegyző lényeges körülmény tekintetében valótlanul jegyzőkönyvezte a nyilvános, illetőleg a zárt ülést, így mindkét jegyzőkönyv hamis. A tanúvallomásokból kitűnt, hogy ennek jelentőségével a vádlott is tisztában volt. Ezt bizonyítja a volt jegyző és az ex-polgármester közt folytatott beszélgetést, amiről maga a vádlott nyilatkozott. Ilyen körülmények között gondatlan elkövetésről szó sem lehetett – szól a verdikt.

Tehát 2015-ben az alpolgármester leváltásával kapcsolatban gyakorlatilag két hamis jegyzőkönyv is készült Sormáson. A jogtalan döntéshez asszisztált a volt polgármester és az akkori testület is, hiszen arról akkor határozatot is hoztak. Bár közel 5 év után, de Póczai Zoltánnak végül igazat adott a jog.